Tapahtuma-ala kertoo: Nämä ovat ammattilaisten mielestä isoimmat haasteet hallituksen suunnitelmissa

9:21
Näin tapahtuma-alan konkarit näkevät alalle luvatun tukipaketin ja koronasuunnitelmien ansiot ja ongelmat.

Tapahtuma-ala on ollut pysähdyksissä pitkälle koko koronakriisin ajan, mutta nyt toimintaa on tarkoitus jälleen hiljalleen avata.

Hallitus myös lupasi kulttuuri-, liikunta- ja tapahtuma-aloille 225 miljoonan euron paketin. Tästä 85 miljoonaa menee tapahtuma-alalle tapahtumatakuun muodossa. Se korvaa koronarajoitusten aiheuttamien peruutusten kuluja tapahtuma-alalle.

Helsingin juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Stuba Nikula iloitsee paketista, mutta näkee siinä myös ongelmia. Kaavaillut rajoitustoimet perustuvat koronantartuntojen ilmaantuvuuslukuun, joka on vaikeasti ennustettavissa. Tapahtuma-ala toivoisi kriteeriksi sen sijaan rokotekattavuuden, joka toisi varmuutta tapahtumien suunnitteluun.

Onko yleisö valmis osallistumaan?

Suurimpana vaiettuna kysymyksenä Nikula kuitenkin pitää sitä, miten yleisö reagoi tilanteeseen.

– Onko yleisöllä halu palata yleisöksi, Nikula kysyy.

Kysymys on tapahtuma-alan kannalta keskeinen, sillä uusi tapahtumatakuu ei suojaa tapahtumia siltä, jos koronapelon vuoksi myynti takkuilee ja tapahtuma jää tappiolliseksi.

Tavastia-klubi toimitusjohtaja ja muun muassa Tuska- ja Ruisrock-festivaalien järjestäjä Juhani Merimaa ei kuitenkaan ole huolissaan tapahtumien kysynnästä. Ulkomailta on jo nähty merkkejä, että järjestettävät tapahtumat myydään välittömästi loppuun.

Monia suurtapahtuma peruttu

Merimaan järjestämät Ruisrock ja Tuska kuitenkin perustaan tältä vuodelta. Syyt liittyvät koronarajoituksiin, sillä festivaalin järjestäminen turvavälein, kapasiteettirajoituksin ja liikkumista rajoittamalla ei ollut toimiva yhdistelmä. Asiaa ei helpottanut se, että ulkomaisten bändien saaminen tapahtumaan oli Suomesta riippumattomistakin syistä epävarmaa.

Paljon epävarmuutta on muutenkin tapahtumien yllä, sillä paljo riippuu koronatilanteen parantumisesta. Nikula on toiveikas, että juhlaviikot järjestyvät nykyisten rajoitusten puitteissa. Merimaa ei uskalla luvata, milloin Tavastia-klubi avaa jälleen ovensa.

– Olen antanut siihen kymmeniä vääriä vastauksia. Tämän taudin suurin ongelma on ollut vaikea ennustettavuus, Merimaa toteaa.

5:33
Ministeri Saarikko kertoo, miten tapahtumia voidaan pian järjestää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja