Shamaani: Kaivoshankkeet laitettava Suomessa jäihin

Shamaani Susanna Aarnio pelkää, että ihminen on toiminnallaan jo ylittänyt luonnon sietokyvyn rajat. Hänen mielestään erityisesti kaivoshankkeet pitäisi laittaa Suomessa jäihin.

– Luonnon rajat on saavutettu. Materialismi ja ympäristön tuhoutuminen aiheuttavat Suomessa todella vakavan ongelman. Kunnioitamme liikaa tavaraa ja omaa mukavuudenhaluamme, Susanna Aarnio sanoo.

– Ihmiset eivät enää ymmärrä, että olemme täysin riippuvaisia vedestä ja ilmasta ja siitä, mitä maa meille antaa.

Aarnion mielestä luonnosta vieroittuminen johtuu osittain kaupungistumisesta.

– Mitä pidempiä aikoja ihminen viettää kaupungissa, sitä kauemmaksi yhteys luontoon katoaa. Suomalaiset väittävät, että meillä on maalla ja mökeillä vietettävien kesien ansiosta vahva luontoyhteys, mutta minun mielestäni se on silti hyvin häilyvä.

Susanna suositteleekin viettämään enemmän aikaa luonnossa.

– Se eheyttää ja tuo vääjäämättä rauhaa. Elämme vain valitettavasti niin vahvasti virtuaalimaailmassa, että luonnonkaan keskellä ei välttämättä osata kunnolla rauhoittua.

Kaivosteollisuuden kasvu huolettaa

Juuri Suomessa Aarnio on huolissaan kaivosteollisuuden kasvusta.

– Suomeen on suunnitteilla satoja kaivoksia. Toteutuessaan ne tulevat aiheuttamaan veden täydellisen pilaantumisen ja kaikkien ekosysteemien totaalisen tuhon. Siitä ei ole enää paluuta, Aarnio sanoo.

– Kysymys ei ole pelkästään Talvivaarasta vaan koko Suomesta. Päätöksiä on tehty, mutta asiaa ei ole avattu kansalaisille.

Aarnio on huolissaan Juomasuon kultauraanikaivoksen koekaivauksista Oulangan kansallispuiston kupeessa Kuusamossa.

– Pohjavesivirtausten ja valuma-alueiden takia kaivausten vaikutukset ulottuvat koko Kuusamon ylänköalueelle ja rajojen ulkopuolelle – ja nyt puhutaan vain yhdestä kaivoksesta. Tässä ei auta kuin kansanliike.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja