Päivikki Palosaari: Näin Lapin matkailua pitäisi kehittää

Levin rakentaneen Päivikki Palosaaren mielestä hyvät tie-, raide- ja lentoyhteydet ovat Lapin matkailun elinehto. Palosaari ei pelkää yritystensä laajentamista taantumassakaan.

Päivikki Palosaari on ylpeä siitä, että on saanut yrittää Lapissa.

– Rakentamani hotelli- ja ravintolakompleksit vaativat hyvin osaavan ja sitoutuneen henkilökunnan. Jotkut ovat tehneet minulle töitä jopa 20 vuotta, Palosaari sanoo.

Palosaaren mielestä Lapin matkailua kehitetään parhaiten varmistamalla, että alue on hyvin saavutettavissa. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että teitä pitkin voi kulkea vaivattomasti.

– Nyt esimerkiksi Kittilässä sijaitseva Kaukosen silta on painorajoitettu.

Tarve poikittaisradalle

Myös lento- ja raideliikenne huolestuttavat Palosaarta.

– Lentoliikenteen tulee olla sen hintaista, että sitä voi käyttää. Helsingin ja Kittilän välisistä lennoista ei voi pyytää 500–800 euroa.

– Leville pitäisi myös tulla poikittaisrata Kolarista. Kun vanha junakalusto jää kohta käytöstä pois, tänne ei enää pääse matkustajajunilla, Palosaari sanoo.

Lappia voitaisiin Palosaaren mielestä niin ikään markkinoida paremmin.

– Koska Suomi on niin pieni maa, markkinoinnin täytyisi olla yhtenäistä. Valitettavasti nyt näin ei ole. Ruotsi ja Norja jyräävät meidät tuossa vieressä.

Uudistuksia ja uusia asuntoja

Levillä vietettiin talvikauden avajaisia viime viikonloppuna, ja ensi viikonloppuna vuorossa on laskettelun maailmancup. Miltä Lapin matkailu näyttää tulevana talvena?

– Viime vuosina on ollut kauhean hankalaa ennustaa mitään. Vaikka Leville rakennettiin vuosina 2008–2009 paljon uusia ravintoloita ja hotelleja, kävijämäärät eivät kasvaneet samassa suhteessa. Minunkin liikevaihtoni laski kuudesta uudesta ravintolasta huolimatta, Palosaari sanoo.

– Siinä mielessä on onneksi turvallinen olo, että moni lentoyhtiö lentää tänne.

Eikä Palosaari ole pelännyt yritystensä uudistamista ja laajentamista taantumassakaan.

– Esimerkiksi Hullu Poro Areenalla on uudistettu tänä vuonna kahdeksaa baaria. Lisäksi Leville valmistuu näinä päivinä 40 uutta hostel-asuntoa.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat