Mitä on shamanismi? Shamaani kertoo

Shamaani Susanna Aarnio kertoo, mitä shamanismi on.

– Vaikka shamanismi voi johtaa uskonnollisiin kokemuksiin, se ei ole uskonto. Shamanismi on ekologinen ja panteistinen maailmankuva – ja sellaisena itse asiassa maailman vanhin, Susanna Aarnio sanoo.

Aarnio kertoo, että ensimmäiset merkit shamanismista ovat nähtävillä jopa 25 000 vuotta sitten tehdyissä luola- ja kalliomaalauksissa.

– Suurin osa kulttuureista ja uskonnoista perustuu shamanistiseen maailmankuvaan. Suomessa shamaanihahmoja esiintyy muun muassa Astuvansalmen ja Hossan kalliomaalauksissa.

– Shamanismissa uskotaan siihen, että kaikki ihmisen elottomaksikin kutsuma elää. Niin kivissä, maassa kuin ilmassakin on kaikissa oma, elävä henkensä.

Yhteys luontoon piti hengissä

Alun perin shamanismi oli henkistä eloonjäämisoppia.

– Ihminen on aina kysynyt, miksi ja millä tavalla elämä on mahdollista maapallolla. Tavoitteena oli tietenkin myös pitää yhteisön jäsenet terveinä: yhteisöllisyys oli selviytymisen kannalta tärkeintä. Terveyden ja hyvinvoinnin antoi ja antaa edelleen luonto.

– Ihminen on riippuvainen luonnosta, mutta luonto ei ole riippuvainen ihmisestä. Ihmiset eivät ennen vanhaan metsästäneet riistaa vaan pyysivät, että luonto antaisi ravinnon. Se eroaa täysin nykykäsityksestä, jossa ihminen on nostanut itsensä jumalalliseen asemaan luonnon yläpuolelle.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat