Venäläisillä turisteilla Suomessa yllättävä ongelma

Venäläisturistien suosituin ajankohta matkustaa Suomeen on vuodenvaihteen ja loppiaisen aika. Ongelmaksi muodostuu yllättäen se, että he eivät saa maassamme kulutettua niin paljoa rahaa kuin haluaisivat.

Viime vuonna venäläismatkailijat toivat Suomeen 653 miljoonaa euroa. Enemmänkin olisi voinut tulla, sillä venäläismatkailijat eivät saa kaikkia rahojaan kulutettua Suomen-lomillaan.

– Kyllähän sen asian näinkin voi sanoa, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja nauraa.

Ongelma ilmenee Kaupan liiton tekemässä tutkimuksessa, johon vastasi 3 000 pietarilaista. Peräti 56 prosenttia pietarilaisista on vieraillut Suomessa viimeisten kahden vuoden aikana.

Palveluista ja mökkimajoituksista pula

Venäläiset kiittelevät Suomea erityisesti turvallisuudesta ja luonnonläheisyydestä. Ja vaikka kielitaito ei aina ole palveluhenkilökunnalla ollut täydellistä, vastaajat olivat tyytyväisiä myös henkilökohtaisesti saamaansa palveluun.

Ongelmaksi muodostuukin se, että venäläiset olisivat valmiita kuluttamaan enemmänkin Suomessa. Palveluita ei vain näytä olevan tarpeeksi.

– Palvelutarjonnan lisäämisessä venäläiselle asiakaskunnalle näyttää olevan potentiaalia. Varsinkin mökkipalvelujen ja urheilu- ja viihdepalvelujen käyttöhaluissa ja toteutuneessa käytössä on hurja ero. Ero vielä korostuu lapsiperheillä, Kurjenoja sanoo.

Vastaajien enemmistö on esimiesasemassa työskenteleviä tai johtajia.

"Venäläiset tuovat leivän Itä-Suomeen"

Suosituimmat matkakohteet Suomessa ovat pääkaupunkiseutu ja Itä-Suomi. Lapissa venäläismatkailijoita on lähinnä vain yhtenä piikkikautena eli uuden vuoden ja loppiaisen aikaan. Etelä-Suomeen kohdistuva shoppailumatkailu sen sijaan on tasaista ympäri vuoden.

Viime aikoina on uutisoitu myös siitä, kuinka kaikkia suomalaisia ei kiinnosta venäläisten tuoma raha. Itänaapureiden suurempia ostoksia, tontti- ja mökkikauppoja, on yritetty kieltää jopa kansalaisadressein.

Yleisesti kuitenkin venäläisten rahaa pidetään yhtä arvokkaana kuin muidenkin rahaa.

– Kyllä Kaakkois-Suomen kaupungeissa kuten Lappeenrannassa ja Imatralla on jo ymmärretty se asia, että venäläiset tuovat heille leivän. Nykyään siellä ei ole enää ovissa kylttiä, jossa lukee yksi venäläinen kerrallaan, Kurjenoja naurahtaa.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat