Näin shamaaneja vainottiin entisaikaan – "Joukkomurha avantoon"

Shamaani Susanna Aarnio kertoo, kuinka shamaaneja vainottiin Suomessa ja muualla Euroopassa entisaikaan.

– Shamaaneja alettiin vainota Suomessa aktiivisesti 1500-1600-luvuilla, kun noitavainot lähtivät vyörymään Keski-Euroopasta. Niin sanotussa Malleus Maleficarum- eli Noitavasara-manifestissa määriteltiin, mikä on noita ja miten hänet tunnistaa, shamaani Susanna Aarnio kertoo.

Aarnio sanoo, että shamaaneja ja muita parantajia on kuitenkin vastustettu kautta historian.

– Ihmiset, varsinkin valtaapitävät, ovat aina vaikeina aikoina pyrkineet syyttämään ongelmistaan jotakuta ulkopuolista. Jos ei itse täysin ymmärrä jotain, tuntematonta on helppo syyttää.

– Ihmisiä on ennen vanhaan esimerkiksi saattanut mietityttää, miksi toisen karja säilyi hengissä ja toisen ei; miksi toisen pelto antoi satoa, toisen ei. Kalvavaa kateutta oli helppo ruokkia entisajan yhteisöissä. Epäonnesta voitiin helposti syyttää marginaaliryhmiin kuuluvia, kuten noitia, Aarnio selittää.

Siperiassa joukkomurha

Kun Noitavasara-kirja vuonna 1486 julkaistiin, kirkko sai siitä Aarnion mukaan aseen sen valtarakenteita uhkaavia shamaaneja ja tietäjiä vastaan.

– Kirkon oli loogista ruveta vainoamaan shamaaneja ja muita parantajia. Toisaalta – vaikka kirkko määritteli noidat paholaisen liittolaiksi, nimenomaan tavalliset ihmiset antoivat toisiaan ilmi.

Aarnio huomauttaa, että Suomi säästyi silti pahimmilta vainoilta.

– Noitakäräjiä oli viitisensataa ja tuomittuja vajaa sata, eikä heitä tuomittu kuolemaan. Sen sijaan Siperiassa tehtiin Stalinin toimesta shamaanien joukkomurha: silminnäkijät ovat kertoneet, että shamaanit laitettiin kävelemään hyiseen avantoon.

– Täytyy myös muistaa, että esimerkiksi Afrikassa ja Intiassa tapetaan edelleen varsinkin naisia noitavainojen takia.

"Kyvyt valjastettava hyvyyteen"

Noitavainot johtivat shamanismin harjoittamisen muuttumiseen Suomessa ja pohjoisessa Saamenmaalla.

– Rummut hävitettiin ja poltettiin. Muutkin näkyvät rituaalivarustukset katosivat. Shamaanin sijaan alettiin käyttää tietäjä-sanaa. Noita-sana sai negatiivisen latauksen, Aarnio kertoo.

– Ei vanhoja haavoja silti kannata liikaa repiä esille. Pari vuotta sitten piispanvaaleissa loppusuoralle päässyt ehdokas pyysi noitavainoja anteeksi kirkon tekeminä synteinä.

Aarnio kuitenkin muistuttaa, että shamaanejakin on sekä "valkoisia" että "mustia".

– Mutta hyviä ja pahoja on kaikissa ammattikunnissa. Uskon, että se, joka valjastaa kykynsä pahuuteen, menettää voimansa. Kaiken ihmisen toiminnan lähtökohtana tulisi olla hyvyys.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat