Asiantuntijat ovat huolissaan proteiinin saannin riittävyydestä.
Aamiaiseksi leipää, lounaaksi keiton tähteet jääkaapista, välipalaksi kahvi ja pulla. Monella ikäihmisellä päivän ateriat voivat jäädä liian niukoiksi, ja varsinkin proteiinimäärät saattavat alittaa suositukset reilusti.
Ruoan hinnannousun pelätään haittaavan ikäihmisten terveellistä ravitsemusta. Tutkimusten mukaan varsinkin kotona asuvien iäkkäiden ruoassa voi olla puutteita, ja hintojen kallistumisen takia monet edelleen karsivat ruokamenoistaan.
– Ikäihmisillä ruokavalio saattaa olla aika yksipuolinen, ja esimerkiksi kahvitteluilla saatetaan korvata päivän aterioita, sanoo Gerontologinen ravitsemus -yhdistyksen (Gery) toiminnanjohtaja, ravitsemustieteen dosentti Merja Suominen.
Lue myös: Verneri kertoo, millaista on asua saman katon alla isoisoisänsä kanssa – näin sujuu nuorten ja vanhusten yhteiselo turkulaisessa palvelukodissa
Heikon ravitsemuksen riski koskee erityisesti niitä, joiden muisti on heikentynyt tai joilla on ongelmia liikkumisessa kuten kauppaan pääsemisessä. Kuitenkin myös hyväkuntoisilla voi olla puutteita ruokavaliossa, mikä altistaa huonontuvalle toimintakyvylle ja elämänlaadulle.
Geryn tammikuussa teettämä kysely kertoo, että yli kaksi viidestä kuluttajasta tinkii kasviksista ja hedelmistä sekä proteiinipitoisista tuotteista elintarvikkeiden hinnannousun vuoksi. Kalan syöntiä on vähentänyt kolme viidestä kuluttajasta. Yli 55-vuotiaista 70 prosenttia kokee, ettei voi syödä yhtä monipuolisesti ja terveellisesti kuin ennen.