Verneri kertoo, millaista on asua saman katon alla isoisoisänsä kanssa – näin sujuu nuorten ja vanhusten yhteiselo turkulaisessa palvelukodissa

Turkulaisessa palvelukodissa opiskelijat ja ikäihmiset asuvat saman katon alla – sujuuko yhteiselo? 4:09
– Täyttelemme yhdessä ristikoita, pelaamme korttia ja lautapelejä. Viime viikolla meillä oli myös karaokeilta, kertoo opiskelija Verneri Kankaristo (oik.) yhteisasumisesta palvelukodissa mm. isoisoisänsä Riston (vas.) kanssa.

Muualta Euroopasta Suomeen rantautuneessa mallissa nuoret ja ikäihmiset asuvat yhdessä palvelukodissa. Tämä konsepti on kerännyt kiitosta maailmalla. Myös turkulaisessa palvelukodissa nuorten ja ikäihmisten yhteinen arki on sujunut yli odotusten.

Nuoret opiskelijat ovat olleet tuttu näky turkulaisessa palvelukodissa viime kuukausien aikana. Hiljattain avattuun palvelukotiin haettiin vuokralaisiksi kolmea opiskelijaa, jotka halutessaan viettäisivät aikaa viisi tuntia viikossa ikäihmisten kanssa. Vastineena he saisivat alennusta kuukausivuokraansa. Kiinnostuneiden määrä konseptia kohtaan yllätti.

– Se oli myönteinen asia. Asukkaat sitten pääsivät valitsemaan kolme opiskelijaa tänne heidän kanssaan asumaan, iloitsee NONNA Groupin toimitusjohtaja Nora Stenvall.

Isoisoisä ja pojanpojanpoika

Nuorten ja ikäihmisten yhteiselo palvelukodissa on sujunut tähän mennessä yli odotusten. Esimerkiksi iltakuuden teehetket ovat venyneet parhaimmillaan jopa useiden tuntien mittaisiksi. 

– Täyttelemme yhdessä ristikoita, pelaamme korttia ja lautapelejä. Viime viikolla meillä oli myös karaokeilta, kertoo opiskelija Verneri Kankaristo.

Kankaristo päätti hakea asumaan palvelukotiin, koska piti tarjottua konseptia erinomaisena. Kankaristo kuuli vasta hakemusta tehdessään, että hänen isoisoisänsä oli yksi palvelukodin asukkaista.

– Totta kai se vain lisäsi halua päästä tänne, nauraa Kankaristo.

 Verneri Kankariston isoisoisä Risto Kankaristo iloitsee kolmen opiskelijan saapumisesta osaksi palvelukodin arkea.

– Tämä on ollut oikein mukavaa. Ei se olekaan hyvä asia, että nuoret ja vanhat eristettäisiin toisistaan. Tämä on tämmöstä yhteiseloa. Oikein kivaa, kertoo Kankaristo.

Etenkin pojanpojanpojan muutto yllätti Kankariston täysin.

– Se oli todellinen yllätys. Yllätti ihan täysin, Kankaristo sanoo hymyillen.

Asukkaat muodostavat jo nyt tiiviin yhteisön, jossa nauru ja ilo ovat arkipäivää, vaikka yhteistä asumista saman katon alla on takana vasta muutama kuukausi.

– Mielestäni se kertoo siitä, että tämänlaiselle toimijalle ja yhteisöllisyydelle on tarvetta. Ja kyllä se kieltämättä meidätkin on yllättänyt, että niin nopeasti ihmiset tavallaan verkostoituvat ja löytävät uusia tuttavuuksia sekä hyviä kavereita näistä meidän taloista. Upea juttu, päättää Nora Stenvall.

Lue myös:

    Uusimmat