Poliisin väitetyistä väärinkäytöksistä ei aloiteta esitutkintaa – asia nousi esiin ex-poliisin blogikirjoituksissa

0:40
MTV Uutiset selvitti vuonna 2019 poliisista tehtyjä rikosilmoituksia.

Entisen poliisin blogikirjoituksissa esiin nousseista väitetyistä poliisirikoksista ei aloiteta esitutkintaa. Erikoissyyttäjä Jukka Haavisto päätti asiasta torstaina.

Esiselvitys aloitettiin keväällä 2021 sen jälkeen, kun asia oli tuotu ilmi Helsingin poliisilaitoksen entisen poliisin blogissa. Poliisihallitus oli tehnyt väitetyistä tapahtumista rikosilmoituksen Syyttäjälaitokselle.

Blogissa kuvailtiin väärinkäytöksiä ja väkivaltaa

Blogiteksteissä kuvaillaan muun muassa väitettyjä poliisin väkivaltaisuuksia ja päihteiden käyttöä. Blogin kirjoittajan mukaan suurin osa kuvailluista tapahtumista perustuu hänen omakohtaisiin kokemuksiinsa.

Haaviston johtamassa esiselvityksessä tarkasteltiin viittä väitettyä poliisien väärinkäytöstapausta, jotka olisivat tapahtuneet Helsingissä ja ulkomailla vuosina 2006–2011.

Entinen poliisi kirjoitti blogissaan muun muassa Itäkeskuksen poliisin niin sanotuista juoponheittokisoista, joissa olisi kisattu siitä, kuka heittää poliisiautosta alkoholisteja pisimmälle. Lisäksi kirjoittaja väitti, että konstaapeli olisi heittänyt ihmisen Kisahallin putkan seinään sellaisella voimalla, että tämä olisi menettänyt tajuntansa ja halvaantunut.

Monet mahdolliset rikokset jo vanhentuneita

Torstaisessa päätöksessä sanotaan, että tapahtumia yritettiin selvittää varsinkin siltä osin, kun mahdolliset rikokset eivät olisi vielä vanhentuneet.

Väitetyt tapahtumat ovat jo rikosoikeudellisesti vanhentuneita muiden kuin sellaisten rikosten osalta, joissa ankarin rangaistus on yli kahdeksan vuotta vankeutta. Tällaisia rikoksia ovat esimerkiksi törkeät pahoinpitelyt tai henkirikokset.

Asioiden selvittämistä vaikeutti se, ettei blogin kirjoittaja osannut kertoa tapahtumista ja niiden ajankohdista kovin tarkasti, päätöksessä kerrotaan. Lisäksi kukaan ei ole ilmoittautunut asianomistajaksi tai todistajaksi, vaikka asia on ollut useasti esillä julkisuudessa.

Esiselvityksessä muun muassa todettiin, ettei niin sanotuista juoponheittokisoista saatu riittävästi selvitystä, jotta asiassa olisi syytä epäillä rikosta.

Myöskään Kisahallin valvontakameroiden tallenteita tai paperisia kiinniottolomakkeita ei ole enää olemassa väitetyltä tapahtuma-ajalta.

Esiselvityksen valmistumisesta kertoi aiemmin Yle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja