Ex-poliisi syyttää blogissaan poliiseja useista rikoksista ja väärinkäytöksistä vuosien takaa – syyttäjä aloitti esiselvityksen kovista väitteistä

Suurin osa poliisista tehdyistä rikosilmoituksista jätetään tutkimatta – onko laki kaikille sama? 0:40
MTV Uutiset selvitti vuonna 2019 poliisista tehtyjä rikosilmoituksia.

Syyttäjä tekee esiselvityksen verkossa julkaissuista tiedoista, joiden mukaan poliisissa on tapahtunut noin kymmenen vuotta sitten rikoksia poliisin toiminnassa.

Entiseksi poliisiksi itseään kuvaileva, nimellään kirjoittava mies kuvailee tuoreessa blogissaan erilaisia väärinkäytöksiä ja vaatii poliisin toiminnan tarkempaa tutkimista. Tapausta selvittävän syyttäjän käsityksen mukaan mies on todellakin toiminut poliisihallinnossa.

Kertomuksissa kuvaillaan muun muassa poliisin harjoittamaa väkivaltaa, päihde- ja dopingongelmia sekä rasistisia ja seksistisiä asenteita.

Poliisihallitus kertoo tehneensä asiasta ilmoituksen poliisirikostutkinnasta vastaavalle valtakunnansyyttäjän toimistolle. Syyttäjälaitos kertoo, että se tekee rikosilmoituksen johdosta asiasta esiselvityksen ja päättää sitten, aloitetaanko asiasta esitutkinta.

Ex-poliisi syyttää poliisirikosten tutkintaa vajaavaiseksi

Blogin kirjoittaja kritisoi muun muassa sitä, että Suomessa poliisien rikoksia tutkivat toiset poliisit.

Poliisin tekemäksi epäillyn rikoksen esitutkintaa johtaa syyttäjä, ja asia tutkitaan aina muussa poliisiyksikössä kuin siinä, jossa kyseinen poliisi työskentelee.

Poliisihallitus kirjoittaa tiedotteessaan, että poliisin tehtävän on toimia muille esimerkkinä.

– Luottamus on kaiken poliisitoiminnan perusta. Se edellyttää nuhteettomuutta niin virassa kuin vapaa-aikana. Siksi on välttämätöntä, että kaikki väitteet väärinkäytöksistä selvitetään perusteellisesti, poliisiylitarkastaja Janne Paavola Poliisihallituksen tiedotteessa.

Syyttäjä: Harvinainen tapaus

Esiselvitystä tekevä erikoissyyttäjä Jukka Haavisto Etelä-Suomen syyttäjäalueelta kertoo, että hän on tutustunut hänelle eilen toimitettuun blogiaineistoon. 

Hän kuvailee hyvin poikkeukselliseksi, että poliisihallinnossa työskennellyt henkilö kirjoittaa nimellään blogiin tällaisia syytöksiä. Hän pitää myös asian esilletuontitapaa harvinaisena.

Keskeisiä kysymyksiä aloitetussa selvityksessä tulee Haaviston mukaan olemaan paitsi se mitä blogissa kerrotaan tapahtuneen, myös se mitä muita tietoja tapahtumista on saatavilla. Iso kysymys voi olla myös se, ovatko jotkut väitetyistä rikoksista jo vanhentuneet.

Hän kertoo, että selvitys pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti, mutta hän ei osaa arvioida, milloin se saadaan valmiiksi. Hän korostaa, että esiselvityksessä tutkitaan blogissa tapahtuneeksi väitettyjä tapahtumia, ei esimerkiksi blogin kirjoittajan toimintaa.

Lue myös:

    Uusimmat