Poliisi tiesi kollegansa laittomasta dopingkaupasta – poliisilaitos ei harkinnut seuraamusta työkaverin suojelijalle

Katiska-vyyhdin dopingpoliisi valehteli aineiden myynnistä ja vaikeni asiakkaistaan – tutkinnassa paljastui, että toinen poliisi vaikeni kollegansa hämärästä sivubisneksestä 0:47
Helsinkiläispoliisi on kertonut myyneensä hormonituotteita noin 40 000 euron arvosta ja hyötyneensä tästä noin 8 000 euroa. Yksi miehen asiakkaista oli toinen poliisi.

Helsingin poliisilaitos ei ole käsitellyt kurinpitomenettelyssä asiaa, jossa vanhempi konstaapeli tiesi kollegansa myyvän dopingaineita, mutta piti asian omana tietonaan. Poliisimies osti itse dopingia työkaveriltaan.

Dopingaineiden ostaminen ja käyttö ei ole rikos, mutta myynti on. Poliisimies siis tiesi kollegansa syyllistyvän rikokseen, mutta ei puuttunut asiaan. Miehet ovat pitkäaikaisia tuttavia keskenään, ja tutustuivat aikanaan poliisikoulussa.

– Kyllä minä olen ne häneltä hankkinut. En tunne ketään muita bodausta harrastavia henkilöitä tai keneltä näitä saisi ostaa, hän kertoi kuulusteluissa.

Kollega epäiltynä törkeästä rikoksesta

Dopingaineita kaupannutta miestä epäillään törkeästä dopingrikoksesta hänen kaupattua aineita oman kertomansa mukaan kymmenillä tuhansilla euroilla. Tapaus kytkeytyy Katiskana tunnettuun valtavaan huumerikosvyyhtiin, sillä poliisi sai aineita henkilöiltä, jotka ovat myös sotkeutuneet huumerikoksiin. Poliisimiestä ei epäillä huumerikoksista eikä hänen epäillä olleen niistä tietoinen.

Kuulustelupöytäkirjan perusteella ei ole mahdollista arvioida, tiesikö dopingrikoksista epäillyn poliisimiehen kollega hämärän sivubisneksen laajuutta. Hän kiisti syyllistyneensä dopingrikokseen, eikä häntä vastaan nostettu syytettä asiassa.

Mies oli kuulusteluissa kertomansa mukaan ostanut kollegaltaan kasvuhormonia ja laihdutukseen soveltuvia aineita yli tuhannella eurolla. Hän on harrastanut voimailua.

Seuraamusharkinta ei ollut tarpeen

Poliisimies on velvollinen käyttäytymään siten, ettei hänen käyttäytymisensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon. Poliisiin voidaan kohdistaa virkamiesoikeudellisia seuraamuksia, jos tämä toimii sopimattomalla tavalla. Virkamiesoikeudelliset seuraamukset eivät edellytä, että henkilö olisi syyllistynyt rikokseen tai että poliisin epäasianmukainen käytös olisi tapahtunut työajalla.

Laki poliisin hallinnosta 15 f § Poliisimiehen käyttäytyminen

"Poliisimiehen on virassa ja yksityiselämässään käyttäydyttävä siten, ettei hänen käyttäytymisensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon. Arvioitaessa poliisimiehen käyttäytymistä otetaan huomioon myös hänen asemansa ja tehtävänsä poliisihallinnossa."

Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan, että miestä kohtaan ei ole käynnistetty virkamiesoikeudellista seuraamusharkintaa eli niin sanottua kurinpitomenttelyä.

– Poliisilaitoksessa on arvioitu, ettei asia anna tutkinnanjohtajan päätöksen perusteella aihetta virkamiesoikeudellisiin toimenpiteisiin, poliisilaitoksen poliisilakimies Kari Rauramaa kertoo.

Kurinpitomenettelyssä harkitaan, onko virkamiehelle tarpeen määrätä käytöksensä johdosta esimerkiksi huomautus, varoitus tai jopa irtisanominen. Päätöksessä huomioidaan esimerkiksi virkauran nuhteettomuus, henkilön virka-asema ja -tehtävät.

Rauramaa kertoo, että poliisin toimien sopimattomuus esimerkiksi suhteessa tämän työtehtäviin arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Hän muistuttaa, että poliisin toimia voidaan käsitellä virkamiesoikeudellisen menettelyn sijaan myös esimiehen kanssa työnjohdollisena keskusteluna. Hän ei voi kommentoida, onko kyseisessä asiassa menetelty näin.

MTV Uutiset tavoitti dopingaineita kollegaltaan ostaneen poliisin. Hän ei halua kommentoida asiaa tarkemmin. Hän kuitenkin vahvistaa, että häneen ei ole kohdistunut kurinpitomenettelyä tai syytettä tapauksen johdosta.

Lue myös:

    Uusimmat