Mikkelin kouluruokailuun liittyneessä elokuisessa epidemiassa sairastui kyselytietojen mukaan yli 800 ihmistä, kaupunki kertoi tiistaina.
Kouluissa oli ennen sairastumisia ruokana kasvistäytteisiä tortilloja, ja asiasta tehdyn kyselyn perusteella oireiden aiheuttajaksi epäillään tortillalettuja. Ne vastaajat, jotka olivat syöneet tortillalettua, sairastuivat kolme kertaa useammin kuin muut.
– Laboratoriotutkimuksissa on osassa letuista havaittu etikan hajua, ja kyselyssä useat oppilaat kertoivat lettujen maistuneen saippualle, tiedotteessa kerrottiin.
Lue myös: Mikkelin kouluissa ruokamyrkytyksen oireita saaneita on jo yli 400 – syynä "saippuanmakuiset" kasvistortillat?
Lettujen vika ei tiedossa
Sairastumiset tapahtuivat elokuun puolessavälissä 18 eri koulussa. Yleisimmät oireet olivat vatsakipu, pahoinvointi ja päänsärky. Suurimmalla osalla oireet alkoivat alle tunnin kuluessa ruokailusta, ja ne kestivät keskimäärin alle 12 tuntia.
Mikkelin terveysvalvonnan johtaja Maria Tirkkonen kertoi tiistaina, että jonkinlaisia oireita raportoitiin kaikissa kouluissa, joissa ruokamyrkytyksen aiheuttajaksi epäiltyjä tortilloja oli tarjottu.
– Mutta sitä, mikä letuissa oli vikana, ei ole vielä saatu selville, Tirkkonen sanoi.
Kyselyyn vastasi 4 000 ihmistä, joista 812 oli sairastunut epidemiassa. Oireita saaneiden oppilaiden ikä vaihteli alakoululaisista lukioikäisiin. Kukaan ei Tirkkosen tietojen mukaan joutunut sairaalahoitoon.
– Onneksi näyttäisi nyt siltä, että itse oireet olivat suhteellisen lieviä.
