Ruokavirasto: Runsaat 600 ihmistä sairastui viime vuonna ruokamyrkytykseen Suomessa
Ruokamyrkytysrekisteriin kirjattiin viime vuonna 55 elintarvikkeista aiheutunutta epidemiaa, joissa sairastui runsaat 600 ihmistä, kertoo Ruokavirasto.
Norovirus oli yleisin myrkytysten aiheuttaja. Norovirus aiheutti 16 epidemiaa aiheuttaen yhteensä noin 250 ihmisen sairastumisen.
Viime vuoden suurin epidemia taas johtui Salmonellasta. Salmonella pääsi leviämään kypsää kanaa sisältävien ruokien välityksellä sairastuttaen lähes 100 henkilöä.
Elintarvikkeista levinneet norovirusepidemiat aiheuttaa yleensä sairastunut keittiötyöntekijä.
– Ruokamyrkytyksiä voidaan estää hyvällä käsihygienialla ja oikealla raaka-aineiden ja valmiiden ruokien käsittelyllä, kertoo erityisasiantuntija Annika Pihlajasaari tiedotteessa.
Vuonna 2022 epidemioita oli enemmän kuin muutamana edellisenä vuonna, mutta sairastuneiden määrä oli pieni.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
MasterChef Suomi: Kokonaisena paistettu naudan sisäfile, perunagratiini ja punaviinikastike, Pilvin resepti