Vegetortilloja syöneet oppilaat alkoivat oksennella Mikkelissä – annoksia oli jaettu 4 000

Kouluruoan epäillään aiheuttaneen ruokamyrkytystä Mikkelissä. Kaupungin terveysvalvonnan johtajan mukaan oireet ovat olleet pääosin lieviä.

Terveysviranomaiset selvittävät, mikä aiheutti mikkeliläisille oppilaille oksentelua ja pahoinvointia kouluruokailun yhteydessä.

Mikkelin kaupungin terveysvalvonnan johtaja Maria Tirkkonen kertoo STT:lle, että oppilaat saivat ruokamyrkytykseen viittaavia oireita keskiviikkona tarjoillun aterian aikana tai pian sen jälkeen. Ruokana oli vegetortilloja ja salaattia.

Keskiviikkona Mikkelin kaupunki tiedotti, että sairastuneita oppilaita oli tuolloin tiedossa useilla alakouluilla. Torstai-iltaan mennessä sairastuneita oli ilmennyt myös Mikkelin lukiossa.

Etelä-Savon hyvinvointialueen ja Mikkelin ympäristöterveydenhuollon työryhmä selvittää parhaillaan sairastuneiden määrää kyselyllä. Tirkkonen kertoo, että oireet ovat menneet useimmilla oppilailla ohi nopeasti ja ne ovat olleet lieviä.

Torstai-iltaan mennessä kyselyyn vastanneista usealla kymmenellä oppilaalla on Tirkkosen mukaan ollut oireina oksentelua tai pahoinvointia, ja vatsakivusta on ilmoittanut yli sata oppilasta.

– Tiedossamme ei ole, että kukaan olisi tarvinnut sairaalahoitoa, kertoo Tirkkonen.

Oireita on ollut hänen mukaansa myös yksittäisillä koulujen henkilökuntiin kuuluvilla.

– Suoralta kädeltä kukaan ei oikein osaa sanoa, mistä on kysymys. Oireet tulivat niin äkkiä, hän kertoo.

Noin 4 000 annosta

Kasvistäytteellä olevia tortilloja ja salaattia tarjoiltiin keskiviikkona kaikissa Mikkelin ala- ja yläkouluissa sekä lukiossa.

Tirkkosen mukaan ruokaa valmistettiin ja jaettiin kaikkiaan noin 4 000 annosta. Vastaavaa ruokaa ei hänen mukaansa tarjoiltu Mikkelin päiväkoteihin tai alueen palvelutaloihin.

Oireita kartoittavassa kyselyssä ovat jotkut vastaajista Tirkkosen mukaan kertoneet, että tortillaletut tai niiden täyte on maistunut oudolta.

– Joku on sanonut, että tortillaletut ovat maistuneet saippualta. Mutta nämä vastaukset ovat olleet yksittäisiä.

Toisaalta vastauksissa oli hänen mukaansa myös kehuttu ruoan makua. Tirkkonen tosin huomauttaa, että ruokamyrkytyksen voi saada, vaikkei ruoka olisikaan pilaantunut.

Kaupunki toimittaa oireita aiheuttaneesta ruoasta näytteitä Ruokavirastoon. Tirkkonen arvioi, että alustavia tuloksia on saatavissa ensi viikolla. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos auttaa Tirkkosen mukaan tapauksen selvittämisessä.

Mikkelin ruoka- ja puhtauspalveluiden päällikkö, palvelujohtaja Mia Hassinen kertoo kaupungin haluavan saada mahdollisimman nopeasti selville sairastumisen aiheuttajan, jotta vastaavalta vältytään jatkossa.

– Olemme ihan äärimmäisen pahoillamme siitä, että asiakkaat ovat sairastuneet, sanoo Hassinen.

Sairastumisista kertoi ensimmäisenä Yle.

Lue myös:

    Uusimmat