Mikkelin kouluissa ruokamyrkytyksen oireita saaneita on jo yli 400 – syynä "saippuanmakuiset" kasvistortillat?

Kolme vinkkiä terveelliseen ruokailuun – haastattelussa ravitsemusterapeutti Kirsi Englund 2:22
Kolme vinkkiä terveelliseen ruokailuun – haastattelussa ravitsemusterapeutti Kirsi Englund

Ruokamyrkytykseen viittaavia oireita on ollut ainakin yli 400 oppilaalla keskiviikkona tapahtuneen kouluruokailun jälkeen, kertoo Mikkelin kaupunki. Oireita sai myös osa henkilökunnasta.

Ruokana kouluilla oli kasvistortilloja ja salaattia. Ruoka-annoksia tehtiin Mikkelin ala- ja yläkouluihin sekä lukioihin noin 4 000, ja sairastuneissa on ollut kaikenikäisiä oppilaita.

Tähän mennessä noin 950 oppilaan huoltajaa on vastannut kyselyyn. Kyselyn vastausten mukaan 16.8. olleen kouluruokailun jälkeen noin 207 oppilasta on saanut vähintään mahakipuja. Seuraavaksi eniten on esiintynyt pahoinvointia, noin 140 oppilaalla. Päänsärkyä on esiintynyt noin 100 ja oksentelua noin 20 oppilaalla. Lisäksi muutamilla on esiintynyt kuumetta, nivel- ja/tai lihaskipuja, ripulia ja/tai verta ulosteessa.

Ruokailun aikana tai tunnin sisällä ruokailusta on oireita saanut noin 70 prosenttia oppilaista. Vasta 12 tunnin jälkeen oireita on ollut noin 15 prosentilla oppilaista.

–  Hyvä uutinen on se, että oireet ovat suurimmalla osalla hävinneet. Oireet ovat olleet lyhytkestoisia, eikä kukaan ole tarvinnut sairaalahoitoa, kertoo Mikkelin kaupungin terveysvalvonnan johtaja Maria Tirkkonen.

Tirkkosen mukaan suurin osa sai oireita tunnin sisällä ruokailusta, mutta muutama vasta 12 tunnin jälkeen.

Useat moittivat ruokaa pahanmakuiseksi

Joidenkin oppilaiden mukaan tortillaletut tai niiden täyte ovat maistuneet pahalta. Muutama oppilas raportoi heille tehdyssä kyselyssä, että he olivat maistaneet "saippuan makua".

– Niiden mausta tuli kyselyssä oppilailta eniten moitteita. Tuntuu, että niissä saattaa olla jotain, Tirkkonen sanoo.

Mikkelin kaupungin mukaan tortillalevyt ovat tulleet Mikkelin kaupungin keskuskeittiöön valmiina suurtalouspakkauksissa. Levyjen valmistusmaa on EU. Tortillojen täyte on valmistettu keskuskeittiössä.

Tarjotuista ruuista on otettu näytteitä, ja Ruokavirasto aloittaa niiden tutkimisen tänään. Tuloksia tutkimuksista odotetaan ensi viikolla.

Juttua päivitetty 18.8. kello 17.34 Mikkelin kaupungin täsmennettyä oireiden saaneen määrän yli 200:sta 400:aan.

Lue myös:

    Uusimmat