Miesten vaihdevuosia hoidetaan usein väärin

Miesten vaihdevuodet diagnosoidaan usein väärin masennukseksi.

– Miesten vaihdevuosia hoidetaan usein masennuksena. Vastaanotolleni tulee melkein joka päivä potilaita, joilla tyypilliset vaihdevuosioireet on tulkittu masennukseksi. Se ei ole ihme, koska ahdistuneisuus, hermostuneisuus ja äkkipikaisuus sopivat myös masennuksen oireisiin, erikoislääkäri Juhana Piha sanoo.

– Monet ovat saaneet masennuslääkkeet, jotka ovat entisestään pahentaneet vointia. Kun miestä sitten aletaan hoitaa testosteronilla, niin kas kummaa – masennus onkin tipotiessään.

Miesten vaihdevuodet ilmaantuvat yleensä 40–60 ikävuoden välillä. Nuoremmatkin voivat kärsiä testosteronivajauksesta muista syistä.

– Vastaanotollani käy 25-vuotiaita miehiä, joilla hormoniongelma ei johdu vaihdevuosista vaan esimerkiksi anabolisten steroidien käytöstä. Myös liika bodaus, vaikkei käyttäisikään aineita, voi johtaa testosteronivajeeseen. Tällaista on esimerkiksi päivittäinen kuntosalilla käynti. Myös potilaat, jotka ovat saaneet armeijassa sikotaudin, voivat kärsiä sen jälkitilana hormonitason laskusta.

Studio55.fi/Piia Simola

Lisätietoa: Seksuaaliterveysklinikka.fi ja Miesklinikka.com

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat