Mies, haluttomuutesi voi johtua tästä!

Seksuaaliterveydellä on merkittävä rooli miehen hyvinvoinnissa. Asiantuntija kertoo, mistä seksuaaliterveydessä on kyse ja miten ongelmia voidaan hoitaa.

Työterveyshuollon erikoislääkäri Vesa Nurmenniemi tuntee suomalaisen miehen hyvinvointiin liittyvät ongelmat.

Nurmenniemi on työskennellyt viimeiset kuusi vuotta päätyönsä ohessa Mehiläinen Miesklinikalla ja kirjoittanut miehen opaskirjan. Lisäksi hän vastailee kysymyksiin sivustolla www.miesklinikka.fi.

Seksuaaliterveys on hyvinvoinnin osa-alueena tärkeä, sillä se linkittyy tiiviisti yleisterveyteen, etenkin stressiin, sydänterveyteen ja diabetekseen.

− Kysymys on kokonaisuudesta. Siksi mies tarvitsee vastaanotolla aikaa ja pysyvän hoitosuhteen, Nurmenniemi sanoo.

Lisää huomiota seksuaaliterveyteen

Suomalaiselle miehelle on yhä tyypillistä, että hän vähättelee terveysongelmiaan eikä hakeudu lääkäriin riittävän ajoissa. Esimerkiksi erektiohäiriöiden kohdalla menee usein kaksi tai kolmekin vuotta ennen kuin mies hakee tilanteeseen apua.

− Mies saattaa olla ujo tai tietämätön. Mutta enemmän tämä johtuu siitä, että suomalaisessa terveydenhoidossa on yhä ongelma kohtaamisessa. Lääkärit eivät ole virittäytyneet seksuaaliterveydelle riittävästi. Aihe kielletään, eikä siitä sovi jutella ensimmäiseksi, Nurmenniemi pahoittelee.

Toisaalta myös terveydenhoitoa on vaikea motivoida lääkärin taholta, mikäli mies ei tunnista omia tarpeitaan ja toiveitaan. Nurmenniemi sanoo, että itsestään huolehtivien miesten joukko on vielä valitettavan pieni.

− Suurin osa antaa elämän ja työn viedä eikä reagoi ennen kuin suorituskyky lopahtaa. Myös kumppanuus-vuorovaikutuksessa ja parisuhteen lukutaidossa on miehillä parantamisen varaa. Ei sovi ihmetellä, jos muutaman vuoden jälkeen vaimo on sitten pakannut tavarat.

Tämä laiminlyöty asia aiheuttaa haluttomuutta

Seksuaaliterveys on laaja käsite, joka koskee sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia. Nurmenniemi haluaa nostaa esille kokonaisuudesta erityisesti yhden tekijän: testosteronin, joka on polttava ja laiminlyöty asia monen miehen kohdalla.

− Jos mies on väsynyt, apea ja seksuaalisesti haluton, testosteronit kannattaa ehdottomasti mitata. Yli 50-vuotiaita koskettava vaihdevuosiongelma johtuu siitä, että testosteronitaso on tippunut merkittävästi.

Testosteroni on tärkeä tekijä myös paljon puhutussa seksuaaliterveyden osa-alueessa, erektiohäiriöissä.

− Hoitoresistenteissä erektiohäiriöissä kannattaa ottaa huomioon, että testosteronit ovat kunnossa. Jos tasot ovat alhaiset, tämä saattaa selittää osan ongelmasta.

Apua erektio-ongelmiin

Erektiohäiriöiden suhteen Nurmenniemi muistuttaa, että katse tulee kääntää jälleen kokonaisuuteen. Välillistä erektiohoitoa on esimerkiksi se, että verenpaineet, kolesterolit ja sokeriarvot hoidetaan kuntoon.

On myös syytä tiedostaa, ettei pilleri ole ainoa vaihtoehto erektio-ongelmiin.

− 1990-luvulla erektio-ongelmia alettiin hoitaa ruiskeilla, ja ne toimivat yhä. Apteekeista on myös saatavissa välineitä, kuten tyhjiöpumppuja ja kiristysrenkaita, jotka ovat etenkin vanhemmilla miehillä osoittautuneet hyviksi vaihtoehdoiksi, Nurmenniemi lisää.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat