Näistä luonnon keinoistako apu vaihdevuosiin?

Vaihdevuodet kuumine aaltoineen, hikoiluineen ja mielialan vaihteluineen ovat osa naisen elämää. Oireita voi myös helpottaa luonnollisilla tavoilla, kertoo Women's Health -nettisivusto.

Ruokavalio

Vaihdevuodet saavuttaneen naisen kannattaa välttää runsaskofeiinisia ja -fosforisia ruokia ja juomia, sillä ne saattavat haurastuttaa luita. Myös teollisen lihan, kuten naudan, porsaan ja broilerin syömistä kannattaa vähentää. Ne sisältävät paljon tyydyttynyttä rasvaa ja pahentavat estrogeenin puutetta. Liiallisella sokerin kulutuksella on sama vaikutus, minkä lisäksi se huonontaa vastustuskykyä.

Suosi ruokia, jotka sisältävät fytoestrogeeni-nimistä kasvihormonia, kuten soijaa. Hyvään ruokavalioon kuuluvat myös erilaiset viljat, ruskea riisi, tofu, mantelit, pähkinät sekä tuoreet hedelmät ja vihannekset.

Vitamiinit

Rekisteröity farmaseutti Steven G. Ottariano sanoo kirjassaan, että tietyistä vitamiineista ja mineraaleista saattaa olla apua vaihdevuosien kanssa tuskaileville. Hän väittää, että E-vitamiini sekä kalsium vähentävät kuumia aaltoja ja yöhikoilua. Magnesium puolestaan auttaa imeyttämään kalsiumin. C-vitamiini auttaa E-vitamiinin imeytymistä ja vahvistaa hiussuonia.

Ravintolisä: Puna-apila

Puna-apilan isoflavonit estävät luukatoa, parantavat verenkiertoa ja saattavat suojata rintasyövältä sekä kohdun limakalvon syövältä. Joidenkin todisteiden mukaan ravintolisä myös vähentää kuumia aaltoja.

Maitohappobakteerit

Lactabacillus acidophilus- sekä Bifidus-maitohappobakteerit parantavat ruoansulatusta ja auttavat estrogeenin puutteesta kärsiviä. Jotkut uskovat, että ne vähentävät myös hiivatulehduksia.

Tähkäimikki eli black cohosh -jauhe

Ottariano suosittelee tähkäimikki-nimistä jauhetta vaihdevuosioireisiin. Tähkäimikkiä valmistetaan kasvin juuresta. Se auttaa luonnollisiin vaihdevuosiin – ei kirurgisiin eli munasarjojen poiston seurauksena alkaneisiin.

Säännöllinen liikunta

Liikunta on luultavasti tärkein yksittäinen keino, jolla nainen voi pitää terveydestään huolta. Kun viikoittaisia liikuntakertoja on ainakin kolme tai neljä, ihminen voi ehkäistä ja vähentää luukatoa sekä vähentää riskiä sairastua moniin syöpiin ja sydänsairauksiin.

Lähde: Womenshealth.about.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja