Näin miehen kierre erektio-ongelmaan etenee

Mitä pikemmin mies hakee seksuaaliongelmiinsa hoitoa, sen varmemmin vaivat saadaan hoidettua kuntoon, sanoo dosentti ja erikoislääkäri Juhana Piha.

Kynnys tulla lääkärin vastaanotolle seksuaaliongelmien takia on alentunut vuosien varrella. Muutoksen on nähnyt omin silmin Juhana Piha, joka on työskennellyt aiheen parissa 1990-luvun alusta asti.

– Mediassa puhutaan aiheesta enemmän, mutta myös hoitokeinot ovat kehittyneet. Apua hakevat kaikenikäiset.

Juhana Piha sanoo, ettei seksuaaliongelmien hoitoon ole ikärajaa.

– Nuorin vastaanotolleni tullut on ollut 16-vuotias, vanhin lähes 100-vuotias, hän kertoo.

Näin kierre ongelmaan alkaa

Erektiohäiriöön ja ennenaikaiseen siemensyöksyyn kannattaa hakea apua ajoissa. Mitä pikemmin taustalla olevaan syyhyn puututaan, sitä paremmat ovat pitkäaikaishoidon tulokset.

– Valtaosalla taustalla on elimellinen ongelma, kuten korkea verenpaine tai muu sairaus, joka on hoidettavissa. Mitä pahemmaksi sairaudet pääsevät, sitä vaikeampi niitä on hoitaa.

Myös psykologiset syyt vaikeutuvat ajan mittaan. Vaikka vaivan taustalla olisi fysiologinen syy, tulee psyykkinen puoli mukaan seksuaaliongelmissa lähes aina.

– Kun ihminen ensimmäisen kerran epäonnistuu, hän ajattelee, että mitäs nyt. Toisella kerralla mukaan tulee kauhu. Kolmannella kerralla sitä jo ajattelee, että peli on menetetty, Piha selvittää seksuaaliongelmien psyykkistä puolta.

– Epäonnistumisen kierre on tärkeää katkaista, jotta paineet eivät kasva liian suuriksi. Olen urani aikana tavannut 10 000 miestä, ja kaikilla on myös korvien väli tullut mukaan ongelmaan.

Elintavat vaikuttavat erektioon

Elintavat ovat ainoa keino, jonka avulla potilaat voivat itse selkeästi vaikuttaa seksuaaliongelmien ehkäisyyn ja itsehoitoon.

– Käytän työssäni eniten aikaa elintapojen käsittelyyn. Tupakointi on tärkein asia. Tupakoivilla miehillä on kaksinkertainen riski kärsiä erektiohäiriöistä, Piha kertoo.

Toinen tärkeä asia on alkoholinkäyttö.

– Miehet usein kysyvät, paljonko he saavat juoda alkoholia. Keskimäärin kaksi annosta per päivä on todennäköisesti terveydelle turvallinen määrä.

Muita keinoja seksuaaliongelmien ehkäisyyn ovat liikunta ja hyvä ruokavalio.

Ennaltaehkäisyn lisäksi hyvät elintavat ovat tärkeitä myös paranemisessa. Kun potilas muuttaa elintapojaan, seksuaalinen kyvykkyys paranee ja testosteronitaso nousee.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat