Mestarien liigan topit ja flopit: Miten näin voikaan tötöillä?

MTV Urheilun toimitus listaa jalkapallon Mestarien liigan kierroksen jälkeen viikon onnistujat ja epäonnistujat.

Eurooppalaisen seurajalkapallon ykköskilpailun neljännesvälierät jatkuivat tällä viikolla neljällä kohtaamisella.

Pistejakoon päädyttiin 0–0-lukemin tiistain otteluissa LiverpoolBayern München ja Lyon – FC Barcelona. Keskiviikkona Manchester City kukisti Schalken vieraissa maalein 3–2 ja Atletico Madrid päihitti Juventuksen kotonaan 2–0.

TOPIT

Manchester Cityn nousu

Viimeinen kymppi käynnissä, isäntäjoukkue Schalke johtaa 2–1 ja Manchester City on Nicolás Otamendin ulosajon myötä vajaamiehisenä. Nähtiin osaamiseensa viimeiseen asti luottavan joukkueen nousu.

Ensin tarvittiin vaihtomies Leroy Sanén kylmänviileä kaukolaukausmaali vapaapotkusta. Saksalainen ei tärissyt, vaan oli terävimmillään, kun oli taottava. Tämän perään Raheem Sterling painoi 3–2-voittomaalin 90. minuutilla, ja City voi lähteä loistavista asemista vajaan kolmen viikon päästä pelattavaan kotiotteluun. Se on erittäin vahvasti kiinni jatkopaikassa.

Atletico Madridin sinnikkyys

Avausjaksolla Atletico Madridin Diego Costa kaatui rangaistusalueen rajalla, ja videolta tarkistettiin, seuraisiko rangaistuspotku. Tuomiona oli kuitenkin vapaapotku rangaistusalueen rajalta, ja sen Juventus selvitti. Toisella jaksolla Atleticon Álvaro Moratan puskumaali puolestaan hylättiin tilanteen yhteydessä tapahtuneen rikkeen myötä.

Atletico oli ollut jo lähellä, mutta palkinto oli jäänyt uupumaan. Rautaisesta puolustuksestaan tunnettu joukkue osoitti kuitenkin sinnikkyyttään: José María Giménez survoi 78. minuutilla pallon häkkiin kulmapotkun jälkitilanteesta, eikä tällä kertaa osumaa vienyt videotarkistuskaan. Diego Godin lisäsi viiden minuutin päästä loppulukemiksi 2–0 – Juventus on vajaan kolmen viikon päästä kotonaan totisen paikan edessä.

Tiistain puolustukset

Tiistain 0–0-ottelut eivät olleet varsinaisia jalkapallon ilotulituksia, mutta puolustukset ansaitsevat sulan hattuihinsa. Etenkin Lyonilta oli komea temppu pitää ennakkosuosikki FC Barcelona nollilla.

Liverpoolin ja Bayern Münchenin toisella jaksolla ei puolestaan nähty yhtään kunnollista maalipaikkaa. Jos pallollinen pelaaminen olikin paikoin varovaista, vapaita tiloja ei jätetty kriittisille alueille piiruakaan. Liverpoolinkin alakerta luuti kokonaisuutena jämäkästi ilman ykköstoppariaan Virgil van Dijkia, olkoonkin että maalivahti Alissonin ja puolustaja Joel Matipin yhteistyössä oli avausjaksolla myös hiottavaa (video alla).

FLOPIT

Schalke-maalivahdin tötöily

Schalke ei kaatunut Manchester Cityn 1–0-johtomaaliin, mutta maalivahti Ralf Fährmann vaaransi joukkueensa illan todellisella ilmaispalalla. Useimmilla kerroilla tällaisten takaiskujen jälkeen Cityä vastaan ei enää johtoon noustaisi.

Cityn David Silva pääsi vaivatta Fährmannin lyhyen avauksen väliin ja jakoi pallon pian Sergio Agüerolle, joka painoi avausmaalin tyhjiin. C Moren asiantuntija Mika Väyrynen kutsui Fährmannin hölmöilyä järjettömäksi – eikä tilanteessa voi kehua myöskään Schalke-puolustuksen aktiivisuutta (video jutun ylälaidassa). Vaikka Schalke nousi vielä 2–1-johtoon (pelin sittemmin häviten), asemat olivat tällaisen maalin jälkeen karmeat.

FC Barcelona

Samalla kun Lyonin tiistainen puolustus ansaitsee kehuja, toinen puoli kolikkoa on, että Barcelona tuhri itsekin tilanteitaan onnettomiin viimeisiin syöttöihin ja laukaisuyrityksiin. Barcelonaa pidettiin vieraissakin selkeänä ennakkosuosikkina, mutta esitys oli pallonhallinnasta huolimatta tukkoinen. Lähimpänä maalintekoa olivatkin isännät: Lyonin Martin Terrierin kaukolaukaus lähetti pallon Barca-maalivahti Marc-André ter Stegenin sormien kautta ylärimaan (video alla).

Barcelonan supertähden Lionel Messin vapaapotkut lähietäisyydeltä leijailivat heittämällä yli tai kosahtivat muuriin. Myös argentiinalaistaituri oli tiistaina vastustajan maalin tuntumassa ratkaisuineen "tavallinen kuolevainen".