Mainos

Lauerma: Median vaikeneminen väkivallasta käynnistäisi viidakkorummun

Median rooli väkivaltatapausten uutisoijana on kaksiteräinen miekka. Psykiatrisen vankisairaalan vastaavan ylilääkärin ja THL:n tutkimusprofessorin Hannu Lauerman mukaan asia on tavattoman vaikea. Hän pitää mahdottomana ajatusta, että media vaikenisi täysin väkivaltateoista.

– Viidakkoradio toimisi kuten ennenkin. Silloin näistä asioista saattaisi kehittyä vielä pelottavampia ja uhkaavampia tarinoita.

– Toisaalta tiedämme, että itsemurhakäyttäytyminen — joka on mukana hyvin suuressa osassa näistä tapauksista — on tarttuvaa. Julkisuudessa esillä olleet tapaukset lisäävät hiukan itsemurhien ilmenemisen todennäköisyyttä, sanoo Lauerma.

Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland on samoilla linjoilla Lauerman kanssa ja pitää median vaikenemista mahdottomana. Mediassa esitetyt pohdinnat ja aiheen käsittely asiallisesti helpottaa ihmisten kykyä käsitellä väkivaltatekoja.

– Silloin kun niitä salataan tai käsitellään pinnallisesti, lisätään vain ahdistusta, sanoo Kalland.

"Turvattomuuden tunne osittain median luoma myytti"

Lauerman mukaan näyttäviä ja myyviä otsikoita väkivaltateoista käärivä media luo omalta osaltaan turvattomuuden tunnetta. Tosi asiassa väkivalta ei ole lisääntynyt Suomessa.

– Objektiivisilla mittareilla arvioiden väkivalta on monessa suhteessa vähentynyt.

Toisaalta poliisin tietoon tulevat rikokset tilastoidaan siten, että virhelähteiltä ei voida täysin välttyä. Myös ilmoittamiskynnys vaihtelee suuresti. Lauermalla on silti lyödä faktat pöytään.

– Kun tarkastellaan henkirikoksia — mikä on vahvin näyttö siitä, mitä maassa tapahtuu — nähdään, että henkirikokset ovat vähentyneet selvästi viiden viime vuoden aikana. Turvattomuuden tunne on usein irrationaalista, pelkäämme sellaisia asioita, jotka ovat hyvin harvinaisia ja mieltä kuohuttavia.

Hän muistuttaa, että sangen harva pelkää liikenteessä, vaikka liikenteessä syntyy kuolemaan johtavia turmia.

(MTV3)

Katso THL:n tutkimusprofessorin Hannu Lauerman sekä MLL:n pääsihteerin Mirjam Kallandin haastattelu: (Huomenta Suomi 12.1.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.