Mainos

Järkyttäviä väkivallantekoja pystyy käsittelemään myös lasten kanssa

Poikkeuksellisen julmat väkivallanteot kantautuvat usein myös lasten korviin, vaikka vanhemmat yrittäisivät rajoittaa lasten mediankäyttöä. Väkivaltaisista teoista pystyy puhumaan myös lasten kanssa, vaikka itsekin haluaisi työntää ikävät uutiset taka-alalle.

– On opittava hyväksymään se, että on asioita, joita ei voi oikeasti ymmärtää kokonaan. On hyväksyttävä se sietämätön tunne, että tätä ei voi käsittää. Lapselle voi sanoa, että aikuiset ovat tapauksesta surullisia ja huolissaan, mutta sinä olet turvassa ja sinun on hyvä olla, sanoo Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland.

Hän saattaisi myös kertoa julmia tapauksia kummastelevalle lapselle, että joskus aikuisen ajatukset voivat sairastua ja silloin tapahtuu ikäviä asioita.

"Asian sulkeminen pois mielestä normaali reaktio"

Väkivaltauutisten kohdalla aikuinenkin saattaa tuntea halua sulkea koko asian pois mielestään ja käpertyä sisäänpäin. Ensi reaktio on, että tapahtunut on jotakin niin käsittämätöntä, ettei siitä halua lukea enempää.

Psykiatrisen vankisairaalan vastaavan ylilääkärin ja THL:n tutkimusprofessori Hannu Lauerman mukaan tämä on kaikin puolin normaali reaktio.

– Ensimmäinen järkytys on usein sellainen, että halutaan torjua koko viesti ja ajatella jotain muuta. Yleensä ihmisen mieli kuitenkin käsittelee sen ihan itsestään. Se on eräänlainen puskuri ja pehmennysmekanismi.

(MTV3)

Katso THL:n tutkimusprofessorin Hannu Lauerman sekä MLL:n pääsihteerin Mirjam Kallandin haastattelu: (Huomenta Suomi 12.1.2012)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja