Mainos

Asiantuntija perhesurmista: Taustalla vakava kiintymyshäiriö

Perheet tarvitsevat tukea jo odottaessaan ensimmäistä lastaan. Lisäksi tuki pitää kohdistaa molempiin vanhempiin, sanoo Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland.

– Perheet tarvitsevat sosiaalista tukea ja arkista apua arkisiin ongelmiin. Se on kuitenkin epäselvää, että voidaanko tällaisella arkisella tuella havaita näitä hyvin vakavia tapauksia, Kalland jatkaa.

Hänen mukaansa perheitä voidaan auttaa myös neuvolajärjestelmän avulla. Kallandin mukaan on kuitenkin huolestuttavaa, että neuvolatoimintaa resursoidaan monissa kunnissa.

– Terveydenhoitajat luovat läheisen suhteen perheeseen. Heillä olisi mahdollisuus havaita ongelmia, mutta jos aikaa on 15 minuuttia, niin tähän ei välttämättä kyetä.

Monissa perhesurmatapauksissa perheen isä pelkää lasten tai puolison menettämistä. Kallandin mukaan taustalla voi olla isän aiemmat traumat.

– Voidaan ajatella, että taustalla on vakava kiintymyssuhdehäiriö, ja niihin löytyy usein tausta. Jos isällä on ollut vakavia lähisuhteisiin liittyviä ongelmia lapsuudessa, niin eron uhka voi herättää niin suurta ahdistusta, että tämä (surmateko) on lopputulos.

Kallandin mielestä perheitä pitäisikin tukea etenkin parisuhdeasioissa varsinkin silloin, kun perheeseen on tulossa lapsi.

– Vanhempia pitää myös tukea hakemaan apua jo silloin, kun ensimmäinen pohjakosketus tulee eli ennen kuin se on liian myöhäistä.

(MTV3)

Katso Mirjam Kallandin studiohaastattelu (Seitsemän uutiset 11.1.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.