Ylilääkäri: Tällainen on perhesurmaajan mielenmaisema

Viimeisen yhdeksän kuukauden aikana Suomessa on tapahtunut jo kuusi ja viimeisten neljän kuukauden aikana peräti viisi perhesurmaa. Psykiatrisen vankisairaalan vastaavan ylilääkärin ja THL:n tutkimusprofessorin Hannu Lauerman mukaan perhesurman taustalla on lähes poikkeuksetta hyvin syvä depressio eli masennus.

– Usein nämä tekijät ovat olleet hyvin vakavasti depressiivisiä. Monella on sen lisäksi ollut pitkäkestoinen vuorovaikutushäiriö muun maailman kanssa. Puhutaan luonnehäiriöistä, Lauerma sanoo.

Hyvin harvinaisissa tapauksissa perhesurman tekijä on skitsofreenikko. Tällöin henkilö päätyy yleensä hoidon piiriin.

– Hyvä hoito heidän joukossaan todennäköisesti estää tällaisia tapauksia, Lauerma toteaa.

Motivaatiopohja kaksijakoinen

Tekijän ajatuksenkulusta on lähinnä oletuksia, jotka pohjautuvat jälkikäteen tehtyihin hatariin konstruktioihin sekä siihen, mitä ovat kertoneet ne henkilöt, joiden itsemurhayritykset ovat lopuksi epäonnistuneet.

– Käsityksemme mukaan motivaatiopohja on karkeasti hahmotellen kaksijakoinen, Lauerma sanoo.

– Osa on henkilöitä, jotka tuntevat avointa vihamielisyyttä läheisiäänkin kohtaan, sen lisäksi, että he tuntevat vihaa ja inhoa itseään kohtaan.

– Sitten on niitä, jotka ovat suoranaisesti harhamaailmassa ja he uskovat tekevänsä hyvän teon näille läheisilleen saattamalla heidät esimerkiksi pikkuenkeleiksi taivaaseen sen sijaan, että he jäisivät maan päälle kärsimään.

Lue myös:

    Uusimmat