Laihduttaja, älä unohda tätä tärkeää seikkaa – laiminlyönti johtaa lihottaviin valintoihin

Monesti laihduttamisen ja painonhallinnan yhteydessä puhutaan ruokavalion ja liikunnan merkityksestä. Vähemmälle huomiolle jää se, että väsyneenä harva jaksaa lähteä kuntoilemaan vaan tarttuu mieluummin roskaruokaan.

Unettomuudesta puhutaan jo uutena suomalaisena kansantautina esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen ohella. Perinteisten kansantautien riskitekijöinä pidetään muiden muassa vähäistä terveysliikuntaa ja väestön lihomista. Univaje puolestaan altistaa vähäiselle liikunnalle ja lihomista edistäville ruokavalinnoille.

Riittävällä nukkumisella onkin tärkeä osa painonhallinnassa ja laihdutuspyrkimyksiin pääsemisessä – sekä elintapoihin liittyvien sairauksien ennaltaehkäisyssä.

Univaje lisää ruokahalua ja vähentää liikuntaintoa

Univaje aiheuttaa muutoksia ihmisen aineenvaihdunnassa ja hormonitoiminnassa, kertoo Duodecim-lehti.

Popsugar-sivuston haastattelema unilääketieteen erikoislääkäri Rizwana Sultana kertoo, että univaje vaikuttaa nälkää osaltaan sääteleviin hormoneihin. Tämä saa ihmisen syömään enemmän kuin tarvitsee.

Lisäksi ihmisen on helpompi sortua epäterveellisiin ja lihottaviin valintoihin väsyneenä. Tuoreen saksalaistutkimuksen mukaan ilmiötä saattavat hormonien lisäksi selittää aivojen aktiivisuudessa tapahtuneet muutokset.

Ja harva jaksaa mennä kuntosalille tai lenkkipolulle rehkimään rättiväsyneenä.

7–9 tuntia unta per yö

Mutta mikä on laihduttajalle otollinen määrä unta yössä?

Sultana neuvoo pyrkimään 7–9 tunnin yöuniin. Nukkumisen jakaminen pitkin päivää esimerkiksi päiväunien muodossa voi nimittäin Sultanan mukaan vaikuttaa kehon vuorokausirytmiin ja hormonituotantoon.

Kantaako kehopositiivisuus koosta huolimatta? 7:20
Auttaako syyllistäminen laihtumaan? Videolla lihavuustutkijan vastaus.

Lue myös:

    Uusimmat