Nukutko tarpeeksi? Katso univajeen haittavaikutukset

Univajeella on useita haittavaikutuksia ihmisen terveyteen.

Ihmiset tarvitsevat noin 7-9 tuntia unta yön aikana. Useimmilla se tuntuu ajoittain jäävän hieman vajaaksi. Kannattaisi kuitenkin yrittää nukkua tarpeeksi, sillä univaje aiheuttaa useita ongelmia ihmisen terveyteen. Arkeakin on hankala pyörittää, jos on jatkuvasti väsynyt.

Masennus

Univaje voi olla masennuksen syy tai seuraus. Tutkijoiden mukaan riski sairastua masennukseen on korkein univajeesta kärsivillä henkilöillä.

Unihalvaus

Unihalvaus on nukahtamisvaiheessa tapahtuva halvaustila tai häiriö. Tällöin henkilö on täysin tietoinen ympäristöstään, mutta ei pysty liikkumaan. Unihalvaus kestää yleensä vain muutaman minuutin ja kohtaus loppuu välittömästi muun muassa toisen henkilön kosketuksesta. Unihalvaus on usein seuraus esimerkiksi univajeesta, stressistä, masentuneisuudesta tai krapulasta.

Painonnousu

Uni on selkeästi yhteydessä useisiin nälkää säätelevään hormoniin. Painonnousuun vaikuttaa esimerkiksi stressihormoniksi kutsuttu kortisoli. Univaje lisää stressiä ja fyysistä rasitusta ja juuri tällöin stressihormonia erittyy runsaasti. Yleensä väsyneet ihmiset eivät jaksa välittää terveellisistä ruokatottumuksista. Univajeesta kärsivät henkilöt jättävät usein myös urheilemisen välistä, joten ei ihme, että paino saattaa nousta.

Vastustuskyky

Eräässä tutkimuksessa 300 henkilöä altistettiin flunssavirukselle. Kyseisessä tutkimuksessa huomattiin, että alle kahdeksan tuntia nukkuneet henkilöt sairastuivat muita todennäköisemmin.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat