Kolme syytä, miksi heräät päikkäreiltä pöhnäisenä – pidä nokoset tämän pituisina

Unen laatu testissä 6:55

Jos päikkäreiltä herätessä tuntee olevansa entistä pökertyneempi, se voi johtua kolmesta asiasta. Aiheesta kirjoitti Men’s Health.

Yllä olevalla videolla selviää, mitä yllättävää Huomenta Suomen juontajan yöunista paljastui sykeanalyysissa.

Moni ajattelee, että vähät yöunet voi korvata päiväunilla. Lääketieteen tohtori W. Chris Winter kertoi Men’s Healthille, miksi moni kuitenkin herää nokosilta huonommalla tuulella kuin ennen niitä.

1. Et laita herätystä

Päikkäreille kannattaa asettaa aikaraja, siis herätys. Kun aivot ovat valmistautuneet odottamaan juuri tietyn verran lepoa, nukahtaminen voi sujua nopeammin ja herääminen tapahtua virkistäytyneempänä. Toisekseen ilman herätyskelloa nokoset saattavat venyä liian pitkiksi ja herääminen ajoittua sellaiseen unen vaiheeseen, josta havahtuukin tokkuraisena.

Kuinka pitkät päiväunet sitten kannattaisi nukkua? Winter suosittelee joko 20 tai 90 minuuttia.

90 minuutissa ehtii käydä läpi kaikki unen vaiheet, REM-uni mukaan lukien. Jos herää kesken syvän unen, aivot eivät niin vain sopeudukaan tilanteeseen ja olo voi olla muutaman tunnin tokkurainen. Myös Suomen Mielenterveysseuran sivuilla kerrotaan, että herääminen on helpointa 90 minuutin unisyklin lopussa, jolloin REM-vaihe on juuri loppumassa.

20 minuutin nokoset taas toimivat siitä syystä, että 20 minuutin kohdalla keho on käynyt läpi kevyen unen vaiheen. Jos unta ei tällöin katkaise, noin 25 minuutin kohdalla alkaakin jo syvä uni, josta herääminen on paljon vaikeampaa ja epämiellyttävämpää. Parinkymmenen minuutin päikkäreiden aikana stressihormoni kortisoli ehtii hieman laskea, mikä antaa energiaa loppupäivään ja tekee yöunille nukahtamisesta helpompaa.

2. Laiskottelet koko päivän

Jos on ennen päiväunia löhöillyt muutenkin koko päivän vain sohvalla, on melko todennäköistä, että nokosten jälkeen olo on entistäkin veltompi. Tämä johtuu siitä, ettei todellista aktiivista hereilläoloaikaa ole ollut tarpeeksi ja vuorokausirytmi on alkanut mennä sekaisin. Vaikka olisi nukkunut ja levännyt kuinka paljon, itseään ei tunne täysin virkeäksi ja toisaalta nukahtaminen illalla on vaikeampaa.

Ennen päikkäreitä olisikin hyvä harrastaa jonkinlaista kevyttä ulkoilua luonnonvalossa, edes puolen tunnin ajan. Silloin keho ymmärtää, milloin on aika herätä ja olla virkeä ja milloin nukkua.

3. Nukut päikkäreitä sattumanvaraisiin aikoihin

Hyvään unihygieniaan kuuluu, että sänkyyn mennään joka ilta samaan aikaan. Päiväuniin olisi hyvä soveltaa samaa logiikkaa, sillä rutiinit nopeuttavat uneen vaipumista.

Tämä ei toki tarkoita, että päikkäreitä pitäisi nukkua joka päivä tai aina täsmälleen samaan aikaan, mutta jonkinlainen ”aikaikkuna” voisi olla hyödyllinen. Tällöin aivotkin osaavat jo odottaa unia.

Yleisesti ottaen jonkinlainen toistuvuus ja järkevyys ovat siis olennaisia asioita, kun pienten nokosten halutaan antavan eikä vievän energiaa.

Lähteet: Men’s Health, Suomen Mielenterveysseura

Lue myös:

    Uusimmat