Kommentti: Vessapaperihäpeä pakottaa ihmiset perustelemaan ostoksiaan – ei tarvitse, mutta jätä muillekin

Koronapaniikki tyhjensi ruokahyllyt Helsingissä – MTV kysyy, miksi ihmiset hamstraavat 3:15
Tältä näytti vessapaperitilanne viime viikolla.

Vessapaperin hamstraamisesta on puhuttu niin paljon ja niin tuomitsevaan sävyyn, että kulutustavaran ostamista on alettu häpeilemään ja kainalossa olevaa pakettia perustelemaan somekeskusteluissa. Vessapaperihäpeä on läntisen maailman tragikoominen vitsaus, kommentoi MTV Uutisten lifestyle-toimittaja Valpuri Haapala.

Rynnin bussiin raksaporukan viikon tarpeisiin tarkoitetun vessapaperisäkin kanssa, kun halvalla sai. Spurtin jälkeen nolotti nousta työmatkalaisten täyttämään autoon. Mitä muut oikein mahtoivat ajatella, häpeilin kykenemättä piilottamaan saalistani. Mahtoivatko he pohtia suoleni toimintaa vai luulivatko he, että järjestän juhlat? Leimasin hikipäissäni matkakorttini ja yritin etsiä tilaa itselleni ja vessapapereilleni.

Epäkäytännöllisestä säästötempauksestani on nyt seitsemän vuotta. Nyt välttyisi ihmisiä tupaten täynnä olevan ruuhkabussin vaivaannuttavalta ilmapiiriltä, mutta pitäisi entistä enemmän pelätä, tuomitsevatko muut oman jättimäisen vessapaperiostoksen. Facebookissa saattaa törmätä kuvaan omasta Prisman parkkipaikalle pysäköidystä farmaristaan, jonka takaluukku tursuaa vessapaperia. Kommenteissa tuomitaan itsekkääksi hulluksi.

Vessapaperia kuluu tartuntataudeista huolimatta

Viimeisen viikon aikana keskusteluissa on käynyt selväksi, että kukaan ei hamstraa vessapaperia. On ihan normaalia viikonloppuvarautumista ostaa kotiin kuusi pakettia. 

Vessapaperia käyttää miltei jokainen. Siksi sitä on myös ostettava. Myös koronahysterian aikana. Keskusteluissa nyt jo kielletyissä lähikontakteissa ja yhä läheisemmäksi muuttuneessa somessa huomaa, että vessapaperin ostamista hävetään. Entistäkin enemmän.

Jo maltillinen yksi paketti pehmopaperia kainalossa kulkiessa tulee olo, että nyt minua katsotaan pitkään ja paheksuen. HAMSTRAAJA. Ei käytä bideetä toisin kuin ilmeisesti kaikki muut suomalaiset. Kotiin päästyä, pöntöllä istuessa vessapaperihäpeästä kärsivä kirjoittaa Facebookin ryhmissä käytäviin, paperihamstraajia mollaaviin keskusteluihin oman kommenttinsa. TULI TARPEESEEN.

Ei tarvitse hävetä, ei tarvitse perustella. On ihan ok ostaa vessapaperia edelleen. On enemmän kuin ok varautua siihen, ettei mene nykytilanteessa kauppaan hetkeen.

Hädän edessä ei ole tolkun ihmisiä

Itse kuitenkin tajusin jo vuonna 2013, etteivät ne 24 rullaa mahdu kaappeihini. Kaapeissani ei ole tilaa edelleenkään, mutta olen hämmästynyt, kuinka monella muulla Helsingin kantakaupungin asukkaalla on. Myyjät pääsevät nyt pyyhkimään hyllyjä pölyistä, kun pehmopaperikuormat tyhjenevät jo hyllyttämisvaiheessa. 

Itse luotin siihen, että lähikauppani ympärillä asuu vain tiedostavia tolkun ihmisiä, jotka ostavat tottumuksensa mukaan vessapaperia vain paketin kerrallaan. Niitä jotka nauravat somessa hamstraajille. Ei olisi kannattanut. Paniikki vessapaperipulasta ja somessa kiertävät kuvat tyhjistä hyllyistä selvästi ruokkivat epätavallista kulutushysteriaa.

Taistellessa viimeisestä vessapaperipaketista on vielä adrenaliinipäissään, mutta kassalla iskee vessapaperihäpeä, tuo läntisen maailman uusi tarttuva vaiva, tragikoominen vitsaus. Tekee mieli todistaa kaikille, että kotona ei todella ole yhtään rullaa.

Ehkä läheisempi naapurikulttuuri rantautuu nyt kaupunkiinkin, kun rappukäytävässä on tosi hädän edessä pakko anella naapurilta yhtä vessapaperirullaa.

Jätetään paperia muillekin

Muistetaan kunnioittaa jokaista suomalaista vessassa kävijää ja suoda heille heidän jokapäiväinen vessapaperinsa. Ei kiusata jo entisestään ahdistuneita, jotka hakevat kontrollin tunnetta elämäänsä eristämällä itsensä muista pehmopaperilinnakkeeseen. 

Mutta jos ei enää kasvatettaisi sitä varastoa? Jäisi niillekin, jotka eivät hamstraajien ensimmäisessä aallossa lähteneet liikkeelle, jotain omaa kättä imukykyisempää. Ja kun vessapaperia ei osteta ylenmäärin, on suomalaisilla vielä koronaepidemian laannuttuakin metsää, johon mennä rauhoittumaan.

Lue myös:

    Uusimmat