Kaupat asettivat rajoitteet vessapaperin ostamiselle maailmalla – vanhemmat keksivät röyhkeän tavan kiertää sääntöä: "Ihmiset ovat ahneita ja itsekkäitä"

Koronapaniikki tyhjensi ruokahyllyt Helsingissä – MTV kysyy, miksi ihmiset hamstraavat 3:15
MTV Uutiset vieraili viime viikolla kaupassa, jossa osa tuotteista oli jo loppunut.

Vessapaperin hamstraaminen vaikuttaisi nyt olevan maailmanlaajuinen ilmiö. Brittilehti Mirror kertoo, että kaupat ovat joutuneet asettamaan rajoituksia vessapaperin ostamiselle esimerkiksi Briteissä ja Australiassa. Siitäkin huolimatta hamstraajat ovat keksineet keinoja kiertää ostorajoitteita. 

Koronaviruskriisi on saanut ihmiset maailmanlaajuisesti hamstraamaan koteihinsa vessapaperia. Syytä ilmiölle on pohdittu muun muassa psykologien toimesta. Vessapaperi on myyty paikoitellen väliaikaisesti loppuun myös suomalaisista supermarketeista.

Brittilehti Mirror kertoo nyt, että esimerkiksi useat kaupat Briteissä ja Australiassa ovat ottaneet käyttöön ostorajoitukset tietyille tuotteille hamstrausta estääkseen. Tesco- ja Asda-kauppaketjuissa on muun muassa rajoitettu vessapaperirullien, käsidesin, pastan, maidon ja siivoustuotteiden ostamista.

Aldi-kauppaketju sen sijaan on ilmoittanut rajoittavansa kaikkien tuotteiden ostamista neljään kappaleeseen. Ketjun mukaan kaikilla pitää olla oikeus saada kaupoista haluamiaan tuotteita. Päätös tehtiin, kun tietyt tuotteet saavuttivat ensin ennennäkemättömän kysynnän. Vessapaperin ostamista on jouduttu rajoittamaan jopa yhteen pakettiin. 

Vanhemmat pistävät lapsensa jonottamaan erikseen kassalle

Kauppaketjujen asettamat rajoitukset eivät kuitenkaan ole täysin estäneet hamstraajia hamstraamasta. Esimerkiksi Australiassa vanhemmat ovat värvänneet lapsensa erikseen ostoksille ja kassajonoon, jotta voivat ostaa enemmän vessapaperia ja kiertää rajoituksia. Ihmiset ovat raivoissaan väärinkäytöksistä.

– Nämä ihmiset ovat ahneita ja itsekkäitä, Facebookissa raivotaan Mirror-lehden mukaan. 

Aldin toimitusjohtaja Giles Hurley julkaisi lausunnon liittyen ihmisten paniikkihamstraamiseen:

– Olemme ryhtyneet toimiin, jotta ihmiset eivät ostaisi enemmän kuin tarvitsevat. Yhdellä ostoskerralla saa ostaa vain neljä kappaletta yhtä tuotetta. Se on silti huomattavasti enemmän kuin asiakas ostaisi normaalilla kauppareissulla. Toivomme, että tämä tilapäinen rajoitus antaa mahdollisimman monelle tilaisuuden ostaa sitä, mitä oikeasti tarvitsevat, Hurley sanoo ja jatkaa vielä:

– Olen varma, että sinäkin olet huolissasi ihmisistä, jotka ovat nyt erityisen haavoittuvaisia. Kaikilla ei ole taloudellisesti tai käytännöllisesti mahdollista ostaa suuria määriä tuotteita kerralla, kuten vaikka iäkkäillä asiakkaillamme. Meidän kaikkien velvollisuus on ostaa vain sen verran kuin perheemme tarvitsee. Lähde: Mirror

Lue myös:

    Uusimmat