Loppuiko vessapaperi? Käsisuihku on paperia parempi ratkaisu: Säästää luontoa ja lompakkoa

1:41
Millaisia tunteita herättää vessojen vaihtuminen unisex-vessoiksi? Kysyimme!

Käsisuihkun käyttö on hygieenisempää ja ympäristöystävällisempää kuin pelkän vessapaperin käyttö. Lisäksi se aiheuttaa vähemmän ihottumia, peräpukamia ja virtsatietulehduksia kuin paperi.

Käsisuihku ei ole uusi keksintö: ensimmäinen versio bideestä nähtiin Ranskassa noin 1700-luvulla. Sen käyttö on monin tavoin kannattavampaa kuin vessapaperin hamstraaminen. Käsisuihkun hyödyistä kertoo Business Insider.

Säästät rahaa ja ympäristöä

Vessapaperin valmistaminen vaatii paljon luonnonvaroja. Business Insiderin mukaan yhden vessapaperirullan tekemiseen voi kulua jopa 140 litraa vettä, kun taas käsisuihkulla huuhtelu kuluttaa vettä kerralla hieman alle puoli litraa.

Suomalainen kuluttaa vuodessa noin 60 rullaa vessapaperia. Rahaa voi parhaimmillaan kulua lähes 70 euroa vuodessa, riippuen ostetun vessapaperin hinnasta. Samaan hintaan saa jo pätevän käsisuihkun, joka kestää vuosikausia.

Yhden henkilön elinikäiset vessapaperivarannot voivat vaatia 384 puun kaatamista. Business Insiderin mukaan bideesuihkuun investointi voi vähentää vessapaperin käyttöä 75 prosentilla.  

Entä kosteuspyyhkeet?

Jotkut voivat miettiä, voisiko kosteuspyyhkeillä korvata vessapaperin. Kosteuspyyhkeet eivät kuitenkaan ole juurikaan parempi vaihtoehto kuin perinteinen vessapaperi.

Jatkuva alapään pyyhkiminen ärsyttää ihoa ja voi aiheuttaa ihottumia ja muita kiusallisia vaivoja. Kosteuspyyhkeitä ei tulisi myöskään heittää vessanpönttöön. Ne voivat aiheuttaa tukoksia ja haitallisia saasteita valtamerille.

Paras keino niin itsesi kuin ympäristönkin kannalta on siis suosia käsisuihkun käyttöä vessapaperin kanssa tai kokonaan sen sijaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja