Kolme tekoa, jotka estäisivät yli 90 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa – suurin vaikutus miehiin

8:20
Ravitsemusasiantuntijan mukaan liiallinen suolan käyttö on todellinen ongelma, mutta perinteisestä maidosta on maalailtu turhaan kauhukuvia.

Joka vuosi 38 miljoonaa ihmistä menehtyy sydän- ja verisuonitauteihin ja muihin ehkäistävissä oleviin sairauksiin. Huomattava osa näistä ihmisistä kuitenkin eläisi selvästi pitempään, jos nykyistä useammat saisivat tehokasta verenpainehoitoa ja suolan sekä transrasvahappojen saantia vähennettäisiin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan korkean verenpaineen lääkehoitojen lisääminen 70 prosentilla estäisi arviolta 39 miljoonaa kuolemaa vuoteen 2040 mennessä. Suolan käytön vähentäminen 30 prosentilla estäisi jopa hieman enemmän eli 40 miljoonaa kuolemaa ja transrasvahappojen poistaminen elintarvikkeista 15 miljoonaa kuolemaa.

Yhteensä kyseiset toimenpiteet lykkäisivät arviolta 94 miljoonan ihmisen kuolemaa seuraavien 25 vuoden aikana, tutkijat arvioivat. Vaikutus olisi suuri varsinkin miehillä, mikä voisi myös pienentää miesten ja naisten välisiä elinikäeroja.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja