Uuden tutkimuksen mukaan muun muassa juomalla samppanjaa, syömällä hedelmiä ja ajattelemalla positiiviisesti voidaan ehkäistä äkillisiä sydänpysähdyksiä.
Tutkijat kiinalaisesta Fudanin yliopistosta selvittivät eri riskitekijöitä analysoimalla, miten äkillisiä sydämenpysähdyksiä voidaan ehkäistä.
Canadian Journal of Cardiologyssa huhtikuussa 2025 julkaistussa tutkimuksessa pyrittiin tunnistamaan äkilliseen sydänpysähdykseen (SCA) liittyviä ei-lääketieteellisiä muokattavissa olevia riskitekijöitä.
Tutkimuksessa hyödynnettiin noin 500 000 kansalaisen terveystietoja Isossa-Britanniassa. Näistä henkilöistä 3 147 kärsi äkillisen sydämenpsyähdyksen 14 vuoden seurantajakson aikana.
Tutkimuksessa tarkasteltiin 125:ttä eri riskitekijää. Riskitekijöistä 56 voitiin yhdistää äkilliseen sydänpysähdykseen.
Lue myös: Mitkä tekijät lisäävät sydänpysähdyksen aiheuttaman äkkikuoleman riskiä? "Ei kuulu sydämen sisälle ollenkaan"
Jopa 40–60 prosenttia äkillisistä sydämenpysähdyksistä mahdollista ehkäistä
Nämä tekijät liittyivät muun muassa elintapoihin, fyysisiin ominaisuuksiin, psyykkiseen hyvinvointiin, sosioekonomiseen asemaan ja elinympäristöön. Näihin 56 tekijään keskittymällä voitaisiin tutkimuksen mukaan ehkäistä 40–60 prosenttia äkillisistä sydämenpysähdyksistä.

