Uuden tutkimuksen mukaan muun muassa juomalla samppanjaa, syömällä hedelmiä ja ajattelemalla positiiviisesti voidaan ehkäistä äkillisiä sydänpysähdyksiä.
Tutkijat kiinalaisesta Fudanin yliopistosta selvittivät eri riskitekijöitä analysoimalla, miten äkillisiä sydämenpysähdyksiä voidaan ehkäistä.
Canadian Journal of Cardiologyssa huhtikuussa 2025 julkaistussa tutkimuksessa pyrittiin tunnistamaan äkilliseen sydänpysähdykseen (SCA) liittyviä ei-lääketieteellisiä muokattavissa olevia riskitekijöitä.
Tutkimuksessa hyödynnettiin noin 500 000 kansalaisen terveystietoja Isossa-Britanniassa. Näistä henkilöistä 3 147 kärsi äkillisen sydämenpsyähdyksen 14 vuoden seurantajakson aikana.
Tutkimuksessa tarkasteltiin 125:ttä eri riskitekijää. Riskitekijöistä 56 voitiin yhdistää äkilliseen sydänpysähdykseen.
Lue myös: Mitkä tekijät lisäävät sydänpysähdyksen aiheuttaman äkkikuoleman riskiä? "Ei kuulu sydämen sisälle ollenkaan"
Jopa 40–60 prosenttia äkillisistä sydämenpysähdyksistä mahdollista ehkäistä
Nämä tekijät liittyivät muun muassa elintapoihin, fyysisiin ominaisuuksiin, psyykkiseen hyvinvointiin, sosioekonomiseen asemaan ja elinympäristöön. Näihin 56 tekijään keskittymällä voitaisiin tutkimuksen mukaan ehkäistä 40–60 prosenttia äkillisistä sydämenpysähdyksistä.
Äkilliseltä sydämenpysähdykseltä suojaaviksi tekijöiksi tunnistettiin muun muassa samppanjan ja-/tai valkoviinin kohtuullinen kulutus, runsas hedelmien syönti, positiivinen mieliala, painonhallinta, verenpaineen säätely ja koulutustason nousu.
– Tämä on tietääksemme ensimmäinen tutkimus, joka tutki kattavasti muokattavissa olevien riskitekijöiden ja äkillisten sydämenpysähdyksien esiintyvyyden välisiä yhteyksiä, tutkijat sanovat.
Tutkimuksessa hyödynnettiin mendelistisen satunnaistamisen menetelmää, jonka avulla tutkittiin havaittujen yhteyksien syy-seuraussuhteita.
Lue myös: Näin piilevä sydänsairaus voi oireilla – älä jätä varoitusmerkkejä huomiotta
"Kohtuullisen alkoholinkäytön hyödyt voivat olla luultua monimutkaisempia"
Aikaisemmissa tutkimuksissa on ilmennyt, että punaviinillä voi olla positiivisia vaikutuksia sydänterveyteen. Kanadalaiset tutkijat Nicholas Grubic ja Dakota Gustafson kommentoivat uuden tutkimuksen löydöksiä samppanjan- ja valkoviinin juontiin liittyen The Guardianin artikkelissa.
– Yksi tutkimuksen kiinnostavimmista löydöksistä on samppanjaan ja valkoviiniin liittyvä sydäntä suojaava vaikutus, joka kyseenalaistaa pitkään vallinneet oletukset vain punaviinin sydäntä suojaavien ominaisuuksien ainutlaatuisuudesta, tutkijat sanovat artikkelissa.
– Taustalla olevien mekanismien tutkiminen on yhä epäselvää, mutta nämä havainnot vahvistavat ajatusta, että kohtuullisen alkoholinkäytön hyödyt voivat olla luultua monimutkaisempia, tutkijat jatkavat.
Viininjuonnin vaikutukset sydänterveyteen ovat kuitenkin ristiriidassa muun muassa suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa.
– Alkoholille ei olla voitu määrittää turvallista käyttömäärää. Niiden käyttöä ei suositella kenellekään. Erityisiä riskiryhmiä alkoholin haitoille ovat lapset, nuoret, raskaana olevat, imettävät ja iäkkäät, Ruokavirasto muistuttaa sivuillaan.
Lue myös: Näin paljon jo yksi lasillinen viiniä päivässä kasvattaa rintasyöpäriskiä
Katso myös: Diabeteksen hyvä hoito voi säästää äkkikuolemaan johtavalta infarktilta
8:34Haastattelussa asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä Suomen Diabetesliitosta.