Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Maailman terveysjärjestö tiukkana – tämä ruoka-aine kiellettävä viiden vuoden sisällä: "Ihmiset eivät tule huomaamaan"

Transrasvojen hylkäämisen ei pitäisi vaikuttaa ruoan makuun.
Transrasvojen hylkäämisen ei pitäisi vaikuttaa ruoan makuun.Shutterstock
Julkaistu 16.05.2018 17:33

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Transrasvat aiheuttavat sydän- ja verisuonitauteja, jotka tappavat puoli miljoonaa ihmistä vuosittain. Ongelma riivaa erityisesti köyhiä maita.

Indonesialainen poika on maailman lihavin lapsi. Katso video 190-kiloisesta pojasta yltä.

Maailman terveysjärjestö (WHO) ilmoitti maanantaina ryhtyvänsä taisteluun epäterveellisiä transrasvoja vastaan.

– Transrasvojen hävittäminen on avainasemassa, jotta voimme suojella terveyttä ja ihmiselämiä. Arvioimme, että joka vuosi transrasvojen syömisen aiheuttamat sydän- ja verisuonitaudit tappavat yli 500 000 ihmistä vuosittain, WHO kirjoittaa tiedotteessaan.

Teollisten transrasvojen tavallisimpia lähteitä ovat esimerkiksi valmisateriat, leivonnaiset sekä uppopaistetut ruoat. 

Transrasvoja käytetään, sillä ne auttavat ruokaa säilymään myyntikelpoisena pidempään kuin terveellisemmät vaihtoehdot.

Eroon viidessä vuodessa

shutterstock_1034444053
Transrasvoja löytyy muun muassa leivonnaisista.Shutterstock

WHO:n mukaan transrasvojen käytöstä ruokateollisuudessa tulisi päästä eroon vuoteen 2023 mennessä. Sillä voitaisiin järjestön mukaan pelastaa jopa 10 miljoonaa ihmishenkeä.

– Ihmiset eivät tule huomaamaan transrasvojen korvaamista ruoan maussa tai hinnassa. Sydän kuitenkin huomaa eron, sanoi transrasvojen hävittämistä ajavan Resolve to Save Lives -kampanjan päällikkö, lääkäri Tom Frieden The News York Times -lehden mukaan.

Suomessa tilanne on hyvä

Transrasvojen käyttö on kielletty muutamissa maissa, kuten Tanskassa, Sveitsissä ja Itävallassa.

Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira linjaa, että suomalaisten terveyden kannalta transrasvoja ongelmallisempia ovat tyydyttyneet rasvahapot, joita saamme suosituksia enemmän.

Eviran mukaan Suomessa syödään muihin Pohjoismaihin verrattuna vähiten transrasvahappoja. Tämä johtuu siitä, että meillä margariiniteollisuus muutti kasviöljyjen kovetusmenetelmänsä vaihtoesteröintiin jo 1990-luvulla. Vaihtoesteröinnissä transrasvahappoja ei muodostu.

Eviran mukaan Suomessa asiantuntijat eivät ole pitäneet transrasvahappoja sellaisena terveysriskinä, että niiden käyttöä olisi syytä rajoittaa kansallisin säädöksin.

Myös WHO:n mukaan taistelu transrasvoja vastaan on olennaista erityisesti köyhemmissä maissa, joissa ruokateollisuuden sääntely on usein heikoissa kantimissa.

Korjattu 17.5. klo 7.48: Artikkelissa mainittiin, että transrasvojen tavallisimpiin lähteisiin kuuluvat myös maitovalmisteet, juusto sekä voi. Rasvaisissa maitotuotteissa on transrasvaa, mutta se on luonnollista transrasvaa – ei prosessoitua transrasvaa, jonka WHO haluaa kieltää.

Lähde: WHO, The New York Times, Evira, Sydan.fi

***

10:36Miten suuri ongelma lasten lihavuus on?

Lisää aiheesta:

Jopa neljäsosa ruokakauppalaskusta menee "sattumiin" – kannattaisi vähentää, sanoo professoriSuomalainen sortuu usein väärään leipärasvavalintaanLähes jokainen suomalainen syö edelleen liikaa kovaa rasvaa: "Paras muutos olisi korvata naudan- ja sianlihaa kaloilla, äyriäisillä tai kasvipohjaisilla proteiininlähteillä"Ruoka-aineet, jotka auttavat alentamaan kolesterolia ja verenpainetta – näitä ravintoaineita taas kannattaa välttääHarvardin professori jyrähtää: Kookosöljy on "puhdasta myrkkyä" – terveysvaikutuksista ei näyttöäRavitsemusasiantuntija kannustaa palaamaan vanhoihin tapoihin – tämä rasva voita terveellisempi vaihtoehto?
RasvaSydänterveysRavintoRuokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Rasva
  • 01.09.202410:38
    Sydänterveys

    Tutkimuksessa yllättävä havainto terveellisestä oliiviöljystä

  • 11.05.202414:32
    Tutkimustulokset

    Harvardin tutkijat: Teelusikallisella oliiviöljyä päivässä voi olla merkittäviä terveysvaikutuksia

  • 29.03.202410:33
    Ravitsemus

    Suomalainen sortuu usein väärään leipärasvavalintaan

  • 14.10.202106:30
    Verot

    Uutissuomalainen: Lähes puolet suomalaisista vastustaa terveysveron käyttöönottoa

  • 14.03.202014:00
    Ruoka

    Helppo rasvamuutos pienentää sydänsairauksien riskiä – jo puolikas ruokalusikallinen päivässä riittää