Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Asiantuntija: Suolan saantia vähennettävä – korvaa näillä

Omaa suolan käyttöä kannattaa tarkkailla.
Omaa suolan käyttöä kannattaa tarkkailla.Colourbox.com/Deyan Georgiev
Julkaistu 12.03.2014 15:30
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Suomalaiset syövät liikaa suolaa. Asiantuntijat kertovat, miten ruoasta saa maukasta terveellisemmin.

Natriumin ja kloridin yhdistettä, suolaa, tarvitaan elimistössä solujen toiminnan ja nestetasapainon ylläpitämiseen.

– Terveellä ihmisellä suolan puute on harvinainen. Jos suolaa menettää liikaa esimerkiksi hyvin kuumissa olosuhteissa voimakkaasti hikoillessa, voi seurauksena olla voimattomuutta, lihasheikkoutta ja kouristelua. Pääasiassa ihmisten ongelmana on kuitenkin suolan liikasaanti. Mikäli suolaa tai etenkin natriumia saadaan liikaa, elimistön pitää hankkiutua siitä eroon, jolloin verenpaine alkaa helposti nousta, ravitsemustieteen dosentti Riitta Freese Helsingin yliopistosta kertoo.

Suomalaisten suolan saanti on vähentynyt paljon sitten 1970-luvun, mutta uusin, suomalaisten ruoankäyttöä viiden vuoden välein tarkasteleva Finravinto-tutkimus osoittaa laskun pysähtyneen.

– Suolaa saadaan edelleen reippaasti enemmän kuin suositellaan. Suolan fysiologinen tarve on myös periaatteessa todella paljon pienempi kuin se, mikä on suomalaisissa ravitsemussuosituksissa.

Ravitsemussuosituksissa suolaa suositellaan enintään viisi grammaa vuorokaudessa. Eikö suolaa siis käytännössä saisi lisätä itse ruokaan ollenkaan?

– Se riippuu todella paljon siitä, mitä syö: valmiita ja runsassuolaisia elintarvikkeita vai itse tehtyä ruokaa, Freese esittää.

– On epärealistista ajatella, että suomalaiset alkaisivat syödä täysin suolatonta ruokaa, sillä suola on aika merkittävä makutekijä. Suolan saantia voi kuitenkin vähentää karsimalla ruokavaliosta voimakassuolaisia ruokia.

Suomen Sydänliiton mukaan kaikkiaan 80 prosenttia päivittäisestä suolasta saadaan elintarvikkeiden piilosuolasta. Suurimpiin suolan lähteisiin kuuluvat lämpimät ruoat, leipä ja muut viljavalmisteet, makkaroiden ja leikkeleiden kaltaiset lihavalmisteet, juustot, mausteseokset sekä runsassuolaiset naposteltavat.

Kannattaa suosia tuotteita, joissa on sydänmerkki tai merkintä ”vähemmän suolaa”.

Käyttöön kasvikset ja sitruunamehu

Freese kehottaa korvaamaan suolaa muilla mausteilla ja yrteillä.

– Todella näppärä keino on myös lisätä kasvisten käyttöä. Jos kasviksia ei kypsennä ylikypsiksi, ne tuovat ruokaan rakennetta sekä makeutta, joka vie suolaisuuden tarvetta pois. Kasviksissa on myös paljon kaliumia, joka on tavallaan natriumin vastavaikuttaja. Siinä, missä jokaisen olisi ihan hyvä yrittää vähentää suolan saantia, kaliumin saantia voisi puolestaan vähän lisätä.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Uutela antaa lisää vinkkejä.

– Happamat maut, kuten sitruunamehu, tuovat suolan makua paremmin esille ruoassa. Lisäksi esimerkiksi risotoissa ja pataruoissa suola kannattaa ripotella vasta valmiin ruoan päälle, jolloin aterian kokonaissuolamäärä jää paljon pienemmäksi, Uutela sanoo.

Käytä suolaa maustamisen sijaan vaikkapa kodin puhdistukseen:

Suosikkimausteesi on loistava siivousapuri – lue niksit!

Suolan korvaamisesta sekä eri suolalajeista puhuttiin myös Keventäjissä helmikuussa 2012. Katso video alta.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Onko olemassa terveellistä suolaa? – "Ainoa, joka on vähiten haitallinen..."Suosikkimuroissa jopa enemmän suolaa kuin suolapähkinöissä ja sipseissä – tarkkana näiden tuotteiden kohdalla!Hätkähdyttävä tieto: Lähes kaikki suomalaiset syövät liikaa suolaa – näistä elintarvikkeista saadaan suurimmat suolamäärätKäytätkö merisuolaa? Yksinkertaisella muutoksella voi olla merkittävä vaikutus terveyteesiRuokamyytit elävät sitkeässä – ravitsemusasiantuntija: Kauhutarinat tekevät syömisestä haastavaaTurvottaako? Syy voi piillä näissä ruoissa
Studio55

Tuoreimmat aiheesta

Studio55
  • 06.03.201706:15
    Studio55

    20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luulet

  • 02.03.201708:06
    Studio55

    Hyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaa

  • 02.03.201706:15
    Syöpä

    Jo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolella

  • 01.03.201719:30
    Studio55

    Syöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinolla

  • 01.03.201706:15
    Studio55

    Viisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessa