Asiantuntija: Suolan saantia vähennettävä – korvaa näillä

Suomalaiset syövät liikaa suolaa. Asiantuntijat kertovat, miten ruoasta saa maukasta terveellisemmin.

Natriumin ja kloridin yhdistettä, suolaa, tarvitaan elimistössä solujen toiminnan ja nestetasapainon ylläpitämiseen.

– Terveellä ihmisellä suolan puute on harvinainen. Jos suolaa menettää liikaa esimerkiksi hyvin kuumissa olosuhteissa voimakkaasti hikoillessa, voi seurauksena olla voimattomuutta, lihasheikkoutta ja kouristelua. Pääasiassa ihmisten ongelmana on kuitenkin suolan liikasaanti. Mikäli suolaa tai etenkin natriumia saadaan liikaa, elimistön pitää hankkiutua siitä eroon, jolloin verenpaine alkaa helposti nousta, ravitsemustieteen dosentti Riitta Freese Helsingin yliopistosta kertoo.

Suomalaisten suolan saanti on vähentynyt paljon sitten 1970-luvun, mutta uusin, suomalaisten ruoankäyttöä viiden vuoden välein tarkasteleva Finravinto-tutkimus osoittaa laskun pysähtyneen.

– Suolaa saadaan edelleen reippaasti enemmän kuin suositellaan. Suolan fysiologinen tarve on myös periaatteessa todella paljon pienempi kuin se, mikä on suomalaisissa ravitsemussuosituksissa.

Ravitsemussuosituksissa suolaa suositellaan enintään viisi grammaa vuorokaudessa. Eikö suolaa siis käytännössä saisi lisätä itse ruokaan ollenkaan?

– Se riippuu todella paljon siitä, mitä syö: valmiita ja runsassuolaisia elintarvikkeita vai itse tehtyä ruokaa, Freese esittää.

– On epärealistista ajatella, että suomalaiset alkaisivat syödä täysin suolatonta ruokaa, sillä suola on aika merkittävä makutekijä. Suolan saantia voi kuitenkin vähentää karsimalla ruokavaliosta voimakassuolaisia ruokia.

Suomen Sydänliiton mukaan kaikkiaan 80 prosenttia päivittäisestä suolasta saadaan elintarvikkeiden piilosuolasta. Suurimpiin suolan lähteisiin kuuluvat lämpimät ruoat, leipä ja muut viljavalmisteet, makkaroiden ja leikkeleiden kaltaiset lihavalmisteet, juustot, mausteseokset sekä runsassuolaiset naposteltavat.

Kannattaa suosia tuotteita, joissa on sydänmerkki tai merkintä ”vähemmän suolaa”.

Käyttöön kasvikset ja sitruunamehu

Freese kehottaa korvaamaan suolaa muilla mausteilla ja yrteillä.

– Todella näppärä keino on myös lisätä kasvisten käyttöä. Jos kasviksia ei kypsennä ylikypsiksi, ne tuovat ruokaan rakennetta sekä makeutta, joka vie suolaisuuden tarvetta pois. Kasviksissa on myös paljon kaliumia, joka on tavallaan natriumin vastavaikuttaja. Siinä, missä jokaisen olisi ihan hyvä yrittää vähentää suolan saantia, kaliumin saantia voisi puolestaan vähän lisätä.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Uutela antaa lisää vinkkejä.

– Happamat maut, kuten sitruunamehu, tuovat suolan makua paremmin esille ruoassa. Lisäksi esimerkiksi risotoissa ja pataruoissa suola kannattaa ripotella vasta valmiin ruoan päälle, jolloin aterian kokonaissuolamäärä jää paljon pienemmäksi, Uutela sanoo.

Käytä suolaa maustamisen sijaan vaikkapa kodin puhdistukseen:

Suolan korvaamisesta sekä eri suolalajeista puhuttiin myös Keventäjissä helmikuussa 2012. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat