Suomalaiset syövät liikaa suolaa. Asiantuntijat kertovat, miten ruoasta saa maukasta terveellisemmin.
Natriumin ja kloridin yhdistettä, suolaa, tarvitaan elimistössä solujen toiminnan ja nestetasapainon ylläpitämiseen.
– Terveellä ihmisellä suolan puute on harvinainen. Jos suolaa menettää liikaa esimerkiksi hyvin kuumissa olosuhteissa voimakkaasti hikoillessa, voi seurauksena olla voimattomuutta, lihasheikkoutta ja kouristelua. Pääasiassa ihmisten ongelmana on kuitenkin suolan liikasaanti. Mikäli suolaa tai etenkin natriumia saadaan liikaa, elimistön pitää hankkiutua siitä eroon, jolloin verenpaine alkaa helposti nousta, ravitsemustieteen dosentti Riitta Freese Helsingin yliopistosta kertoo.
Suomalaisten suolan saanti on vähentynyt paljon sitten 1970-luvun, mutta uusin, suomalaisten ruoankäyttöä viiden vuoden välein tarkasteleva Finravinto-tutkimus osoittaa laskun pysähtyneen.
– Suolaa saadaan edelleen reippaasti enemmän kuin suositellaan. Suolan fysiologinen tarve on myös periaatteessa todella paljon pienempi kuin se, mikä on suomalaisissa ravitsemussuosituksissa.
Ravitsemussuosituksissa suolaa suositellaan enintään viisi grammaa vuorokaudessa. Eikö suolaa siis käytännössä saisi lisätä itse ruokaan ollenkaan?
– Se riippuu todella paljon siitä, mitä syö: valmiita ja runsassuolaisia elintarvikkeita vai itse tehtyä ruokaa, Freese esittää.
– On epärealistista ajatella, että suomalaiset alkaisivat syödä täysin suolatonta ruokaa, sillä suola on aika merkittävä makutekijä. Suolan saantia voi kuitenkin vähentää karsimalla ruokavaliosta voimakassuolaisia ruokia.

