Joko olet kokeillut? Tässä ovat 8 uutta superruokaa!

Maca ja goji-marjat ovat jo menneen talven lumia! Fitbie-sivusto listasi kahdeksan uutta ainesta, joita syömällä voit vastustaa syöpää, saada energiaa sekä torjua ikääntymistä.

Kefiiri

Kefiirissä on enemmän proteiinia ja vähemmän sokeria kuin jogurtissa. Kuitenkin siinä on sama kermainen koostumus, kirpeä maku ja probiootteja. Tämä terveellinen bakteeri on tunnettu immuniteetin kehittäjänä ja voi ehkäistä paksusuolen syöpää, sanoo ravitsemusterapeutti Tamara Freuman.

Kokeile kefiiriä jogurtin sijaan salaatin kastikkeena tai smoothieissa.

Pikkujamssipapu

Pikkujamssipapu on kevyesti makea, ja sen rapeat juurimukulat sisältävät inuliinia. Inuliini on prebiootti, joka suosii maitohappobakteerien kasvua ruoansulatuksessa. Vatsaa hoikentavat kuidut toimivat prepiootteina auttaen vatsan hyödyllisiä bakteereja. Pikkujamssipapu on myös erinomainen C-vitamiinin lähde, joka voi torjua kollageenejä ja ehkäistä ryppyjä.

Kokeile pikkujamssipapua kypsytettynä tai raakana kaalisalaatissa, tacoissa ja salaateissa tai vaikkapa sekoitettuna limemehuun chilijauheripauksen kera.

Chia-siemenet

Ruokalusikallinen näitä hassun makuisia siemeniä sisältää yhtä paljon kuituja kuin kulhollinen kaurahiutaleita. Lisäksi siinä on luustoa rakentavaa kalsiumia ja sydämelle terveellisiä Omega-3-rasvahappoja.

– Chia-siemenet ovat myös hyvä raudan lähde, sillä monilla naisilla on raudanpuutosta, huomauttaa Freuman.

Kokeile Chia-siemeniä muroissa, salaateissa ja keitoissa, tai käytä niitä vanukkaiden sakeuttamiseen.

Idut

Kolme päivää vanhat parsakaalin taimet voivat sisältää 50 kertaa enemmän solusalpaaja sulforaphaaneja verrattuna täysikasvuiseen varteen.

– Iduissa ei kuitenkaan ole pistävää makua, kertoo ravitsemusterapeutti Kate Geagan.

Kokeile ituja voileivällä, wrapeissa, pitsoissa, uuniperunoissa, padoissa, öljyssä kypsennettyinä, tacoissa – ja missä vain keksit niitä käyttää.

Musta valkosipuli

Musta valkosipuli antaa makean karamellimaisen aromin ja sisältää luontaisia antioksidantteja raakaan sipuliin nähden kaksinkertaisen määrän.

– Tämä yhdiste auttaa alentamaan kolesterolia ja voi auttaa pienentämään syöpäriskiä, kertoo ravitsemusterapeutti Janet Helm.

Eikä mustasta valkosipulista tule pahanhajuista hengitystä.

Kokeile mustaa valkosipulia fonduessa, pitsassa ja (usko tai älä) kekseissä, suklaaleivonnaisissa ja kakuissa.

Rakkolevä

Rakkolevä ehkäisee mahdollisesti rintasyöpää. Rakkolevässä on K-vitamiinia, kalsiumia ja muita elintärkeitä ravintoaineita.

– Sen luonnolliset alginaattikuidut voivat auttaa torjumaan lihavuutta, sanoo ravintofysiologi Christine Avanti.

Kokeile tätä jauheena, tai sekoita lihapulliin ja keittoihin.

Ravintohiivahiutaleet

Näissä juustonkaltaisissa hiutaleissa on uskomattomat yhdeksän grammaa kylläiseksi tekevää proteiinia, ja ne tarjoavat B-vitamiinia enemmän kuin suositeltavan päiväannoksen. Ravintohiivahiutaleet antavat energiaa, torjuvat stressiä ja vähentävät kroonisten sairauksien riskejä.

Kokeile maidottomia ravintohiivahiutaleita parmesanin korvikkeena popcorneihin, perunoille, pastalle tai munakokkelissa.

Ohra

Tässä makeassa pähkinäisessä superviljassa on runsaasti niasiinia (hyväksi hiuksille ja iholle) sekä syöpää vastaan taistelevia lignaneja.

– Liukenevat kuidut pitävät kolesterolitasosi terveellisinä ja pienentävät sydänsairauksien riskiä, sanoo Geagan.

Kokeile ohraa pastan, riisin tai kaurahiutaleiden korvikkeena.

Lähde: www.fitbie.msn.com

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja