Lääkäri Antti Heikkilä luettelee kolme hyvää syytä, miksi kuluttajan kannattaa hänen mielestään suosia luomua.
Tehomaatalouden aikaansaamalla superlannoittamisella on hintansa: ruoan hivenainepitoisuudet ovat tätä nykyä huomattavasti heikommat kuin ennen.
− Yksi tärkeä mittari on maku. Sitä väheksytään, mutta kyllähän maku sanoo, onko ruoassa antioksidantteja ja ravinteita. Eli luomu on sekä maukkaampaa että ravitsevampaa, Antti Heikkilä aloittaa.
Toinen tärkeä tekijä luomuruoassa on se, että siinä on vähemmän jäämiä, eli mahdollisimman pienet myrkkymäärät.
Kolmanneksi Heikkilä nostaa esiin ympäristöllisen näkökulman.
− Luomutuotanto säästää Suomessa huomattavasti vesistöä ja luontoa. Suomenlahti ja rannikkoseutu ovat saastuneita siksi, että ne ovat supermaatalouden ravinnepesiä.
Tietoisuus ja tarjonta kasvussa
Heikkilän mukaan parin viimeisen vuoden aikana on tapahtunut radikaali muutos sekä luomuruoan tarjonnassa että kuluttajien tietoisuudessa.
Yhä useampi pieni ruokakauppa, erikoisliikkeet sekä ravintolat haluavat tarjota asiakkaille mahdollisimman luonnonmukaista, käsittelemätöntä ruokaa.
− Suomi tulee tosin hieman perässä. Keski-Euroopassa luomua on tarjolla enemmän, ja Ruotsikin on meitä hurjasti edellä. Kaikkihan on kiinni ihmisten tietoisuudesta; kaupat tarjoavat sitä mikä menee, Heikkilä huomauttaa.
Ahne ruokateollisuus
Luomukaan ei ole silti täysin ongelmaton käsite. Heikkilä harmittelee, että luomu-nimikkeellä myydään yhä ruokaa, joka ei todellisuudessa ole sitä.
Esimerkiksi siasta ei tule luomua sillä, että eläimelle syötetään luomuviljaa.
− Eläinten kohdalla luomu tarkoittaa sitä, että ne saavat niille mahdollisimman ominaista ruokaa. Hullun lehmän tauti lähti liikkeelle yksinomaan siitä, että lehmille syötettiin teurasjätteitä eli eläinproteiinia.
− Tämä oli ahneen ruokateollisuuden syytä. Ruokateollisuuden vastenmielisin puoli on se, ettei todellisuutta seurata, Heikkilä sanoo.
Studio55/Jenni Kokkonen
Uusimmat
-
09:05
EK9: Rallipäivä käyntiin jättiyllätyksellä! Kihelmöivä voittotaistelu jatkuu – MTV seuraa Kroatian MM-rallia
-
09:04
Pelicans-tähti Aatu Jämsen, 21, suorana karuista vastoinkäymisistään – "Sitten tuli päätälli…"
-
08:38
Aleksander Barkov "ajaa kuin mielipuoli"
-
08:32
Helsinkiläisbaarissa kitataan nyt menneiden vuosikymmenten hittijuomia – nämä retrodrinkit käyvät kaupaksi
-
08:30
Suomen vouti vapautti pakotteiden vuoksi jäädytettyä Yandexin omaisuutta
-
08:01
Christian Heljangon maagisuus heijastuu yllättävällä tavalla Tapparaan
-
08:00
Täysin itsenäinen Atomirotta on suomalaisen musiikin poikkeuksellinen outolintu – ja on yksi asia, jota heidän takahuoneestaan ei löydy
-
07:54
Olivatko Trumpin aborttikommentit isku demokraattien palleaan? "Kyllähän he osaavat erittäin hyvin laskea"
-
07:51
Lähteiden mukaan Yhdysvallat aikoo vetää joukkonsa pois Nigeristä
-
07:41
Rantasella ja Barkovilla vastassa tilastoykköset NHL:ssä – tässä suomalaisasetelmat pudotuspeleihin
-
07:29
Ovela keksintö estää humalassa sähköpotkulautailun Tampereella
-
07:28
Saako uimahallissa mennä saunaan pyyhe ympärillä?
-
07:25
Ecuadorissa tapettu viisi pormestaria vuoden sisällä
-
07:16
Valtteri Bottas jäi pisteiden ulkopuolelle – Verstappen sprintissä ylivoimainen
-
07:01
Tiesitkö? Susanna Laine päätyi radiojuontajaksi Vappu Pimiän ansiosta
-
06:59
USA:n edustajainhuone äänestänee viimein Ukraina-tuesta
-
06:54
Nyt löytyi ylivoimainen haaste Kalle Rovanperälle – Thierry Neuville yhtä lailla hukassa
-
06:52
Zelenskyi: Naton on tehtävä päätös, onko se todella Ukrainan liittolainen
-
06:51
Venäjän "varjolaivasto" herättää huolta Suomenlahdella – seurasimme harjoitusta, jossa varaudutaan katastrofiin
-
06:45
Hamas-johtaja saapui Istanbuliin keskusteluja varten
-
Lataa lisää