Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Antti Heikkilä: Tällainen ruoka säästää elimistösi myrkyiltä

Luomu-nimikkeen alla myydään yhä elintarvikkeita, jotka eivät täytä luomun kriteereitä.
Luomu-nimikkeen alla myydään yhä elintarvikkeita, jotka eivät täytä luomun kriteereitä.
Julkaistu 26.01.2011 14:30

Lääkäri Antti Heikkilä luettelee kolme hyvää syytä, miksi kuluttajan kannattaa hänen mielestään suosia luomua.

Tehomaatalouden aikaansaamalla superlannoittamisella on hintansa: ruoan hivenainepitoisuudet ovat tätä nykyä huomattavasti heikommat kuin ennen.

− Yksi tärkeä mittari on maku. Sitä väheksytään, mutta kyllähän maku sanoo, onko ruoassa antioksidantteja ja ravinteita. Eli luomu on sekä maukkaampaa että ravitsevampaa, Antti Heikkilä aloittaa.

Toinen tärkeä tekijä luomuruoassa on se, että siinä on vähemmän jäämiä, eli mahdollisimman pienet myrkkymäärät.

Kolmanneksi Heikkilä nostaa esiin ympäristöllisen näkökulman.

− Luomutuotanto säästää Suomessa huomattavasti vesistöä ja luontoa. Suomenlahti ja rannikkoseutu ovat saastuneita siksi, että ne ovat supermaatalouden ravinnepesiä.

Tietoisuus ja tarjonta kasvussa

Heikkilän mukaan parin viimeisen vuoden aikana on tapahtunut radikaali muutos sekä luomuruoan tarjonnassa että kuluttajien tietoisuudessa.

Yhä useampi pieni ruokakauppa, erikoisliikkeet sekä ravintolat haluavat tarjota asiakkaille mahdollisimman luonnonmukaista, käsittelemätöntä ruokaa.

− Suomi tulee tosin hieman perässä. Keski-Euroopassa luomua on tarjolla enemmän, ja Ruotsikin on meitä hurjasti edellä. Kaikkihan on kiinni ihmisten tietoisuudesta; kaupat tarjoavat sitä mikä menee, Heikkilä huomauttaa.

Ahne ruokateollisuus

Luomulihalle on tarkat säännökset.Luomulihalle on tarkat säännökset.

Luomukaan ei ole silti täysin ongelmaton käsite. Heikkilä harmittelee, että luomu-nimikkeellä myydään yhä ruokaa, joka ei todellisuudessa ole sitä.

Esimerkiksi siasta ei tule luomua sillä, että eläimelle syötetään luomuviljaa.

− Eläinten kohdalla luomu tarkoittaa sitä, että ne saavat niille mahdollisimman ominaista ruokaa. Hullun lehmän tauti lähti liikkeelle yksinomaan siitä, että lehmille syötettiin teurasjätteitä eli eläinproteiinia.

− Tämä oli ahneen ruokateollisuuden syytä. Ruokateollisuuden vastenmielisin puoli on se, ettei todellisuutta seurata, Heikkilä sanoo.

Studio55/Jenni Kokkonen


Lääkäri: Rasvaton maito aiheuttaa naisilla hedelmättömyyttä

Luomumunat revitään Saksassa käsistä

Lisää aiheesta:

20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luuletHyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaaJo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolellaSyöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinollaViisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessaHikoilu on kiinni koosta, ei sukupuolesta
Studio55

Tuoreimmat aiheesta

Studio55
  • 06.03.201706:15
    Studio55

    20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luulet

  • 02.03.201708:06
    Studio55

    Hyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaa

  • 02.03.201706:15
    Syöpä

    Jo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolella

  • 01.03.201719:30
    Studio55

    Syöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinolla

  • 01.03.201706:15
    Studio55

    Viisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessa