Tätä et tiennyt: Raakaravinto voi tuhota suolistosi!

Tiukka raakaruokavalio voi altistaa kehon monille myrkyille, kertoo lääkäri Antti Heikkilä.

Vaikka usein sanotaan, että kasvikset olisi paras syödä tuoreeltaan ja kypsentämättöminä, lääkäri Antti Heikkilä suhtautuu varauksella tiukkaan raakaravintodieettiin.

– Kasvit kehittävät olemassa olonsa turvaamiseksi myrkkyjä, ettei niitä syötäisi. Näitä myrkkyjä ovat muun muassa lektiinit ja fytaatit.

Proteiineihin kuuluvaa lektiiniä on erityisesti viljoissa ja pavuissa. Jos ne syödään raakana, lektiinit leviävät muuttumattomina kaikkialle kehoon.

– Lektiineillä voi olla jopa suolistoa tuhoavia vaikutuksia, Heikkilä varoittaa.

Varo erityisesti tätä

Lektiinien haitat ihmiskeholle on ymmärretty vasta hiljattain. Suurista lektiinipitoisuuksista varoittaa myös Evira. Punaisissa kidneypavuissa lektiiniä on erityisen paljon. Pavut kannattaakin keittää, koska huolella keitetyissä pavuissa on lektiiniä noin sata kertaa vähemmän kuin raaoissa.

– Fytaateilla on puolestaan mineraalien imeytymistä estäviä vaikutuksia, Heikkilä sanoo.

Täysjyväviljoissa olevat fytaatit haittaavat raudan ja kaikkien muidenkin mineraalien imeytymistä elimistöön, mikä taas voi johtaa anemiaan, kalkin ja magnesiumin puutteeseen. Heikkilän mukaan kasvikset onkin hyvä syödä jotenkin valmistettuna.

– Esimerkiksi hapatuksessa katoavat kaikki fytaatit ja suurin osa lektiineistäkin.

Paras superruoka tulee läheltä

Raakaravinnon yhteydessä on alettu puhua poikkeuksellisen hyviä ravintoarvoja omaavista ruuista, superfoodista. Heikkilä ei pidä sanasta superruoka, joka on hänen mielestään amerikkalaista hypeä.

– On omituista että luonnonruuasta käytetään sanaa superruoka.

Superruuista innostuneille Heikkilä muistuttaa, että paras superfood löytyy lähimarketin tuoretiskiltä.

Kokonaisuus kuntoon

Kiinasta kotoisin oleva Goji-marja on yksi antioksidanttirikas superruoka, jota tuodaan kuivattuna myös Suomeen.

– Mistä sen voi tietää, missä liejussa niitäkin on kasvatettu. Suomalainen luonto on paras superruuan lähde marjoineen, Heikkilä huomauttaa.

Mitään ei auta myöskään esimerkiksi muutaman supermarjan napostelu, jos ruokavalio on muuten roskaruoka- ja einesvoittoinen.

– Tällainen superruoka-ajattelu vie harjaan. Kuvitellaan, että kun syö roskaruokaa niin muutama palanen "superruokaa" korjaa asian. Pitäisi ajatella kokonaisuutta, Heikkilä huomauttaa.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lähde: http://www.evira.fi

Lue myös:

    Uusimmat