Tiukka raakaruokavalio voi altistaa kehon monille myrkyille, kertoo lääkäri Antti Heikkilä.
Vaikka usein sanotaan, että kasvikset olisi paras syödä tuoreeltaan ja kypsentämättöminä, lääkäri Antti Heikkilä suhtautuu varauksella tiukkaan raakaravintodieettiin.
– Kasvit kehittävät olemassa olonsa turvaamiseksi myrkkyjä, ettei niitä syötäisi. Näitä myrkkyjä ovat muun muassa lektiinit ja fytaatit.
Proteiineihin kuuluvaa lektiiniä on erityisesti viljoissa ja pavuissa. Jos ne syödään raakana, lektiinit leviävät muuttumattomina kaikkialle kehoon.
– Lektiineillä voi olla jopa suolistoa tuhoavia vaikutuksia, Heikkilä varoittaa.
Varo erityisesti tätä
Lektiinien haitat ihmiskeholle on ymmärretty vasta hiljattain. Suurista lektiinipitoisuuksista varoittaa myös Evira. Punaisissa kidneypavuissa lektiiniä on erityisen paljon. Pavut kannattaakin keittää, koska huolella keitetyissä pavuissa on lektiiniä noin sata kertaa vähemmän kuin raaoissa.
– Fytaateilla on puolestaan mineraalien imeytymistä estäviä vaikutuksia, Heikkilä sanoo.
Täysjyväviljoissa olevat fytaatit haittaavat raudan ja kaikkien muidenkin mineraalien imeytymistä elimistöön, mikä taas voi johtaa anemiaan, kalkin ja magnesiumin puutteeseen. Heikkilän mukaan kasvikset onkin hyvä syödä jotenkin valmistettuna.

