Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tämä on karu totuus lisäaineiden vaikutuksesta ihmiseen

Lisäaineet parantavat ruuan makua ja väriä, mutta sillä on hintansa terveydelle.
Lisäaineet parantavat ruuan makua ja väriä, mutta sillä on hintansa terveydelle.
Julkaistu 09.02.2011 15:00(Päivitetty 08.06.2011 15:00)

Ruokamme on ladattu tänä päivänä täyteen lisäaineita. Lääkäri Antti Heikkilä kertoo järkyttävistä vaikutuksista, joita lisäaineilla on erityisesti lapsiin ja vanhuksiin.

Lisäaineet voidaan Antti Heikkilän mukaan jakaa kahteen ryhmään. Ensimmäiseen lukeutuvat ne lisäaineet, jotka on tarkoitettu ruuan säilyvyyden parantamiseksi. Niiden käytölle on perusteltu syy.

Toista lisäaineryhmää käytetään ruuan muokkaamiseen. Ongelmaketju saa alkunsa, kun elintarvikkeen hyllyikää pidennetään poistamalla siitä kaikki luonnolliset rasvat. Samalla ruuasta poistuu maku.

− Jotta ruoka maistuisi jälleen joltain, siihen pannaan lisäaineita. Sekaan lisätään vielä väriaineita, jotta ruoka myös näyttäisi joltain, Heikkilä kiteyttää.

Natriumglutamaatti tunkeutuu aivoihin

Heikkilä poimii lisäaineiden joukosta kahden vahingollisimman tekijän kärjen: natriumglutamaatin ja nitraatin.

Natriumglutamaattia lisätään joka paikkaan, jotta ruuassa olisi makua. Kyseessä on Heikkilän mukaan monin tavoin ongelmallinen lisäaine.

− Vaikka natriumglumaatti on näennäisesti muutaman aminohapon yhdistelmä eli luonnollinen, se on kuitenkin ennen kaikkea hermojen välittäjäaine aivoissa. Jos sen saanti menee överiksi, se alkaa tuhota aivosoluja.

Ihmisellä on aivoissa niin sanottu veriaivoeste. Toisin sanoen aivojen verisuonissa on säätelymekanismi, joka ei päästä kaikkia aineita herkkiin aivoihin. Natriumglutamaatti kuitenkin läpäisee esteen.

− Monien neurotutkijoiden mielestä se on huolestuttavaa. Kun aivoihin pääsee ylimääräistä natriumglutamaattia, se aiheuttaa aivoissa neuroärsytystä ja voi tuhota hermosoluja.

Lapset ja vanhukset vaarassa

Ylipainon taustalla on yllättävä tekijä.Ylipainon taustalla on yllättävä tekijä.

Asiasta tekee erityisen huolestuttavan se, että lapsilla ja ikääntyvillä ihmisillä veriaivoeste on heikko. Näillä ikäryhmillä liika natriumglutamaatin saanti voi aiheuttaa dramaattisia vaikutuksia.

− Se on yksi syy nuorten ja lasten käytöshäiriöihin sekä ikääntyvien dementiaan.

− On myös todettu, että natriumglutamaatti sekoittaa aivojen säätelymekanismin ruuan suhteen ja vaikuttaa hormoneihin, jotka säätelevät kylläisyyden tunnetta. Se on yksi ylipainon syitä, vaikka virallinen puoli kieltää asian, Heikkilä lisää.

Natriumglunamaatti on haittavaikutuksistaan huolimatta tänä päivänä ruokateollisuuden keskeinen lisäaine ja täysin laillinen. Heikkilä kehottaa välttämään kyseistä lisäainetta viimeiseen asti.

− Ihmiset reagoivat hirveän herkästi natriumglutamaattiin. Näen omassa käytännön työssäni, että kun ruuasta otetaan glutamaatit pois, monet asiat rupeavat toimimaan.

Nitraatti ja väriaineet

Tiedätkö, miksi liha on punertavan väristä?Tiedätkö, miksi liha on punertavan väristä?

Toinen erityisen haitallinen lisäaine on nitraatti. Sillä värjätään erilaisia lihoja, makkaroita ja leikkeleitä punaiseksi.

− Nitraatti muuttuu suolistossa nitrosamiiniksi, jolla on suora yhteys suolistosyöpiin.

− On myös tehty laajoja epidemologisia tutkimuksia, joissa on todettu, ettei lihansyönti itsessään aiheuta mitään, mutta manipuloidut makkarat aiheuttavat. Ne on yhdistetty sydän- ja verisuonisairauksiin sekä syöpiin, Heikkilä kertoo.

Heikkilä mainitsee haitallisina myös väriaineet, joilla värjätään karamellit, limonadit ja vastaavat. Myös niillä on selvä vaikutus lasten käyttäytymiseen, joskin asia on tiedetty ja alettu vähitellen ymmärtää myös virallisella puolella.

Terveydelle suotuisat lisäaineet

Heikkilä tiivistää lopuksi viestin ytimekkäästi: Lisäaineet, jotka vaikuttavat ruuan ulkonäköön ja makuun, ovat turhia. Säilyvyys on toinen asia.

Tarkkaan katsottuna lisäaineviidakosta löytyy myös jotain hyvää.

− On olemassa lisäaineita, jotka luokitellaan antioksidanteiksi. Ihmiset saavat niitä ruuan kautta lisättynä, kuten E- ja C-vitamiineja. Kaikki lisäaineet eivät siis ole pahasta.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lisäaineiden tunnistaminen elintarvikkeista on haastavaa

Lisää aiheesta:

20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luuletHyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaaJo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolellaSyöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinollaViisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessaHikoilu on kiinni koosta, ei sukupuolesta
Studio55

Tuoreimmat aiheesta

Studio55
  • 06.03.201706:15
    Studio55

    20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luulet

  • 02.03.201708:06
    Studio55

    Hyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaa

  • 02.03.201706:15
    Syöpä

    Jo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolella

  • 01.03.201719:30
    Studio55

    Syöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinolla

  • 01.03.201706:15
    Studio55

    Viisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessa