Nämä ruoka-aineet eivät tee hyvää suolistollesi

Ravitsemuskouluttaja Paula Heinonen kertoo, mitä ruoka-aineita kannattaa suoliston mieliksi välttää.

Makea

Suolisto ei ole todellakaan makean ystävä. Se ei voi sietää keinotekoisia makeutusaineita sen enempää kuin liian suurta määrää sokeria sisältäviä tuotteitakaan.

Fruktoosin eli hedelmäsokerin aiheuttamat ongelmat ovat varsin huonosti tunnettuja. Herkillä ihmisillä fruktoosi voi aiheuttaa kipua, turvotusta ja ripulia. Myös sokerialkoholit kuten esimerkiksi sorbitoli tai maltitoli muuttuvat elimistössä fruktoosiksi.

Rasvat

Huonot rasvat eivät ole suoliston mieleen. Kannattaa siis välttää käristettyjä ja huonossa rasvassa paistettuja ruokia sekä teollisesti prosessoituja rasvoja ja niitä sisältäviä tuotteita.

Gluteeni

Gluteeniviljat tuottavat joillekin ihmisille ongelmia. Nykyään altistumme entistä enemmän gluteenille, koska esimerkiksi moniin leipiin lisätään gluteenia leivontaominaisuuksien parantamiseksi. Ennen vaivoja ei syntynyt, koska mummit ja mammat tekivät leivät itse hapattamalla, lisäämättä haitallisia aineksia.

Juomat

Juomista paras on vesi, mutta listan toisessa päässä ovat kahvi ja alkoholi. Kahvi kuivattaa elimistöä. Suuret määrät kahvia voi kiihdyttää suoliston toimintaa ja johtaa ripuliin. Ja varmasti moni on kokenut, kuinka käy, kun ottaa muutaman drinkin liikaa.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja