Luulitko tätä ruokaa terveelliseksi? Nämä ruuat tappavat

Elintarvikepakkauksien kylkeen on asianmukaisesti merkitty tuotteen sisältö. Auttaako se kuitenkaan kuluttajia arvioimaan, onko ruoka terveellistä vai ei? Tiedätkö sinä esimerkiksi, mitä atsodikarbonamidi tai mononatriumglutamaatti on?

Ashley Kemper Long Islandin sydänyhdistyksestä kertoo laihdutusblogissa, mitä viittä tuotetta kannattaa välttää. Hän neuvoo myös, millä nämä herkut voi korvata.

Mysli

Mysli- ja myslipatukkapakkaukset saavat tuotteet näyttämään terveellisiltä ja luonnollisilta. Todellisuudessa ne pursuavat sokereita, keinotekoisesti tuotettuja rasvoja ja säilöntäaineita.

Myslipatukan perusaineet ovat terveellinen yhdistelmä kauraa, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Mutta ainesosat yhteen liimaava siirappi tekee siitä kaloripommin. Korkea sokerin määrä lisää virtsahapon määrää ja massaa vyötärön ympärille, jolloin sydänsairauden riski kasvaa.

Tee näin: Tee itse vähäsokerisia myslipatukoita. Tai osta patukoita, joissa on ainakin 3 grammaa kuitua ja alle 8 grammaa sokeria.

Jogurtti

Jogurtin syönnillä voi estää osteoporoosia, alentaa verenpainetta ja pitää ruuansulatuskanavan kunnossa. Usein syödään kuitenkin maustettuja jogurtteja, joihin on lisätty hedelmä- ja maissisiirappia, sokereita sekä keinotekoisia makuja.

Nimenomaan maissisiirapin on todistettu aiheuttavan epätavallista painonnousua ja rasvan kerrostumista.

Tee näin: Osta maustamatonta jogurttia ja lisää siihen itse tuoreita hedelmiä tai marjoja.

Hedelmämehu

Koska hedelmät ovat terveellisiä, myös hedelmämehu mielletään terveelliseksi. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että useimmissa hedelmämehuissa on yhtä suuri sokeri- ja kaloripitoisuus kuin limuissa.

Tee näin: Osta hedelmämehua, joka on sataprosenttisesti sitä itseään, ilman mitään muita ainesosia. Vielä parempi tietysti olisi puristaa mehu itse. Silloin tiedät varmasti, mitä juoma sisältää.

Kevyt-virvoitusjuomat

Juoma, jossa on nolla kaloria kuulostaa laihduttajan unelmalta. Sokeri on kuitenkin täytynyt korvata toisilla ainesosilla, ja juuri nämä ainesosat ovat suuri riski terveydelle.

Keinotekoiset makeutusaineet sisältävät yleensä aspartaamia, joka voi toimia hermomyrkkynä. Tutkimukset viittaavat siihen, että aspartaami lisää riskiä sairastua syöpään sekä muihin vakaviin terveysongelmiin.

Lisäksi kevytlimuissa käytettävä happo kuluttaa hammaskiillettä sekä vatsan sisäpintaa.

Tee näin: Juo teetä tai kivennäisvettä, jossa on haudutettu tuoretta hedelmää.

Purkkipavut

Yksi tölkki papuja saattaa sisältää enemmän kuin puolet päivän suositellusta natriumannoksesta. Kaiken kukkuraksi papujen päälle yleensä lisätään vielä suolaa antamaan makua. Näin natriumin määrä nousee huikean korkeaksi.

Suolalla on tärkeä tehtävä elimistön nestetasapainon ylläpitäjänä ja hermoimpulssien lähettäjänä. Mutta jos elimistö saa enemmän suolaa kuin on tarpeellista, natrium voi kerääntyä verenkiertoon ja aiheuttaa ankaria sydän- ja munuaisvaurioita.

Tee näin: Käytä purkkipapujen sijaan kuivattuja papuja. Ne sisältävät vain 2–10 milligrammaa natriumia annosta kohden. Voit myös huuhdella tölkkipavut, jolloin suolan määrä vähenee.

Lähde: www.losethattyre.co.uk

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja