Mainos

Asiantuntija: Perhesurmia tutkittava suuronnettomuutena

Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtajan Seppo Sauron mielestä sosiaali- ja terveysministeriön pitäisi kiireesti alkaa tutkia, miksi Suomessa on yhdeksän kuukauden aikana tehty kuusi perhesurmaa.

Viimeisin perhesurma tehtiin eilen illalla Helsingissä, kun äiti ja kaksi lasta kuolivat. Perheen isä on alustavassa puhuttelussa myöntänyt tehneensä surmat.

– Tällainen paatunutkin lastensuojelija menee hiljaiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriön pitäisi perustaa tutkijalautakunta selvittämään, onko näillä tapauksilla yhteisiä nimittäjiä, tai olisiko jotakin voitu tehdä estämään tapahtumat. Muuten on vaikea sanoa, miksi tällaista tapahtuu, sanoo Sauro.

Hänen mielestään tapahtuma vertautuu kokoluokassaan liikenneonnettomuuteen, jonka jälkeen todennäköisesti perustettaisiin heti onnettomuuden tutkijalautakunta.

– Voidaan puhua jo suuronnettomuudesta, kun lyhyessä ajassa kuusi perhettä on menettänyt olemassaolonsa. Jos samassa linja-autossa kuusi perhettä olisi syöksynyt rotkoon, olisi sitä alettu tutkia.

Sauro muistuttaa, että myös koulusurmien kohdalla perustettiin asiantuntijaryhmä selvittämään taustoja.

– Koulusurmien ehkäisemiseksi annettiin suosituksia. Perhesurmien kohdalla pitäisi tehdä samoin, sanoo Sauro.

Perheet saavat apua usein liian myöhään

Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtajan Seppo Sauron mielestä suomalainen yhteiskunta ei pysty vastaamaan perheiden tarpeisiin oikeaan aikaan.

– Vaikeuksissa olevan yksilön ja perheen pitää tehdä aika paljon, ennen kuin apua saa. Meiltä puuttuu tavallinen ja nopea apu, jota ennen sanottiin kodinhoidoksi. Se apu on puolittunut kymmenessä vuodessa, ja samaan aikaan lasten huostaanotot ovat kaksinkertaistuneet.

– Ihminen ottaa apua vastaan silloin kun hän itse sitä pyytää. Matalan kynnyksen avun saannissa meillä on selvä puute, sanoo Sauro.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.