Jani Sievisellä tiukka linja: Näytepullot hajottaneen Sun Yangin pitäisi olla kilpailukiellossa – "En usko pätkääkään hänen syyttömyyteensä"

Ex-huippu-uimari Jani Sievinen tuomitsee jyrkin sanoin jo aiemmin dopingista kärähtäneen kiinalaisen Sun Yangin osallistumisen Etelä-Korean MM-kisoihin

Yang on joutunut valtavan kohun keskelle MM-uinneissa, kun kilpakumppanit ovat kieltäytyneet astumasta samalle palkintopallille hänen kanssaan.

Ensin kisojen avauspäivänä australialainen Mack Horton osoitti mieltään, kun Yang oli voittanut 400 metrin vapaauinnin kultaa, ja hän itse jäi kakkoseksi.

Toinen näytelmä nähtiin 200 metrin palkintoseremoniassa, kun jaetulle kolmannelle sijalle tullut Britannian Duncan Scott jättäytyi sivuun.

Taustalla on Yangin dopinghistoria. Hän sai kolmen kuukauden kilpailukiellon käryttyään toukokuussa 2014 Kiinan mestaruuskisoissa kielletyistä piristeistä. Yang nousi otsikoihin ennen MM-kisoja, kun hän oli raporttien mukaan hajottanut vasaralla dopingnäytteen. 

Jani Sievinen ei sievistele mielipiteessään. 

– Jos pullon rikkominen pitää paikkansa, hänen pitäisi olla kilpailukiellossa, Sievinen täräytti MTV Urheilulle. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Yang epäili testaajien luotettavuutta

Yang on ollut dopinghistoriansa takia aktiivisessa tarkkailussa viime vuosina. Finan sivuilta selviää, että häntä testattiin viime vuonna kuusi kertaa. Kaikki testit on tehty kisojen ulkopuolella. 

Viime vuoden syyskuun kohutesti ei löydy listalta. Silloin tapahtui hämäriä asioita, joiden todenperäisyyttä selvitellään edelleen. 

ABC:n jutun mukaan Yang olisi hermostunut, koska testaajat eivät toimineet sääntöjen mukaan. 

Uimarin kotiin saapui kolme testaajaa, joista vain yhdellä oli luvat kunnossa. Testinoton aikana hän havaitsi tiedoissa puutteita. Yang otti yhteyttä valmentajaansa, Kiinan uimaliittoon ja lakimieheensä, jotka neuvoivat, ettei testipaperia kannata allekirjoittaa. 

Yksi testaajista otti tilanteesta kuvia ja videota ilman lupaa. 

ABC:n jutun mukaan neljä tuntia testien jälkeen Yang ja hänen läheisensä päättivät, ettei testitilanne ollut luotettava. He päättivät rikkoa dopingnäytteet vasaralla. 

Ratkaisu asiaan syyskuussa

Maailman Antidopingtoimisto Wada vaati lisäselvityksiä. Tapaus on nyt urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CASin käsittelyssä. Ratkaisu tulee syyskuussa. 

– Katsotaan mikä tuomio on, mutta en usko pätkääkään hänen syyttömyyteensä. On aika suuri todennäköisyys, että Yang on käyttänyt aineita, koska hän on tehnyt sen aiemminkin, Sievinen sanoi. 

– Ei kukaan normaali ihminen käyttäydy noin (riko näytepulloja), jos hän on puhdas. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

"Ymmärrän hänen reaktionsa"

Sun ei jäänyt sanattomaksi muiden uimareiden ptotestien jälkeen. 

– Sinä hävisit, minä voitin, hän huusi Scottille murteellisella englannilla. 

Uimareiden protestit ovat tuoneet ikävää julkisuutta Kansainväliselle uimaliitolle Finalle. Sun, Scott ja Horton saivat uimaliitolta varoituksen. 

– Ymmärrän uimareiden reaktion täysin, Sievinen sanoi. 

Sievinen muistelee, että vastaavia kähinöitä tuli hänen urallaan lähinnä vanhan Jugoslavian uimareiden kesken. Yleisesti henki huippu-uimarien keskuudessa oli hänen mielestään hyvä. 

– Ne ketkä kilpailivat vastakkain mitaleista, eivät olleet läheisimpiä. Enemmän he sitten olivat tekemissä välieräpaikoista kilpailevien uimareiden kanssa, Sievinen naurahti.

Lue myös:

    Uusimmat