Isä sai kuukausi sitten poliisilta puhelun, jonka aiheuttama sokki tuntuu yhä – "Jotain on tapahduttava, muuten vanhemmat ottavat oikeuden omiin käsiinsä"

Seksuaalirikokset 9:33
Lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sen ehkäisystä puhuttiin tiukasti Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa viime viikolla

Noin kuukausi sitten Kaakkois-Suomessa asuva isä sai viranomaisilta puhelun, jonka sisältö saa hänet edelleen herkistymään ja tulistumaan. Poliisi ilmoitti, että hänen teini-ikäisen tyttärensä epäillään joutuneen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi ja että tapauksia epäillään olevan ainakin kaksi viime vuoden aikana. 

MTV Uutisiin yhteyttä ottanut isä sanoo, että asiasta on yhä vaikea puhua ilman raivoa, mutta hän ei halua olla hiljaa. Hän haluaa herätellä muita vanhempia ajattelemaan oman lapsensa ja nuorensa tekemisiä ja samalla turvallisuutta.

– En asu samassa asunnossa tyttäreni kanssa, mutta olemme yhteyksissä. Tieto siitä, mitä hänelle on mahdollisesti tapahtunut, tuli täytenä yllätyksenä. 

MTV Uutiset ei julkaise yksityiskohtia tapahtuneesta lapsen yksityisyydensuojan takia, mutta isän mukaan kyse on juuri sellaisesta tapauksesta, josta nyt on paljon uutisoitu – lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tekoihin netin kautta.

– Vanhempana sitä on aika voimaton. Viranomaiset tutkivat ja annan heille kyllä kaikki oikeudet tutkia tällaisia tekoja. Jotain on kuitenkin tapahduttava, tai pian vanhemmat ottavat oikeudet omiin käsiinsä. Ei tämä näin voi jatkua, isä painottaa.

– Silloin on vaarana, että vaikeuksia tulee monille ihmisille.

Poliisille tulleissa tapauksissa seksuaalisen hyväksikäytön tai sen yrityksen uhriksi oli vuonna 2017 joutunut 1069 lasta Tilastokeskuksen mukaan.

Heitä oli eniten Uudellamaalla, missä 327 alle 18-vuotiasta oli joutunut seksuaalisen hyväksikäytön tai sen yrityksen uhriksi.

Toiseksi eniten uhreja oli ilmi tulleissa tapauksissa Pohjois-Pohjanmaalla, missä sijaitsee myös viime viikkoina otsikoissa ollut Oulu.

Paljon piilorikollisuutta

Helsingin poliisi kertoi eilen, että sen tietoon tuli viime vuonna enemmän seksuaalirikoksia kuin toissa vuonna. Myös lapsiin kohdistuvien seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrä lisääntyi.

Merkittävä rikoksista ei tapahtunut saman vuonna kun asia tuli poliisin tietoon.

– Seksuaalirikoksiin liittyy piilorikollisuutta, eivätkä kaikki tapaukset tule poliisin tietoon. Yksistään ilmoitettujen ja tietoon tulleiden rikosten määrän perusteella ei voida päätellä todellista rikosten määrää ja mitä muutoksia siinä on tapahtunut, sanoo Rikostutkintayksikön johtaja, rikosylitarkastaja Jonna Turunen Helsingin poliisilaiton tiedotteessa.

Uhriksi joutuvat eri-ikäiset ja erisukupuoliin kuuluvat henkilöt, mutta valtaosassa teoista tekijänä on mies. Uhreja lähestytään niin verkossa kuin tosimaailmassa.

"Ilmassa paljon suuttumusta"

MTV Uutisten haastattelema isä heittää suurta vastuuta myös poliitikoille. Hänen mukaansa viime aikojen tapaukset kertovat, että asiat ovat menneet liian pitkälle ja että ne täytyy korjata alhaalta asti. Pikakeinoja seksuaalirikosten kitkemiseen ei ole.

– Olen puhunut tilanteesta melko avoimesti myös tuttavapiirissä ja sama sokki on tarttunut myös heihin. Ilmassa on paljon suuttumusta. 

Isän mukaan tytär voi olosuhteisiin nähden hyvin. 

Poliisin mukaan rikoksia estetään ja selvitetään luottamuksen avulla. Tärkeintä olisi, että lapsilla ja nuorilla on luotettavia aikuisia, joille he uskaltavat kertoa asioista.

Poliisi korostaa, että poliisiin tulee ottaa yhteys ja tehdä rikosilmoitus mahdollisimman pian epäillyn rikoksen tultua ilmi. Näin tapaus myös saadaan todennäköisimmin selvitettyä.

Aiheesta lisää:

Lue myös:

    Uusimmat