Poliisin tietoon tulee vuodessa yli tuhat tapausta – tämän tilastot kertovat lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä Suomessa

4:00

MTV Uutiset kokosi yhteen, mitä tilastot kertovat lasten seksuaalisesta hyväksikäytön määrästä Suomessa ja sen uhreista ja tekijöistä.

Tilastokeskuksen lukujen valossa poliisin tietoon tulleiden lapsen seksuaalisen hyväksikäyttötapausten määrä on kasvanut 2000-luvun alkupuolelta lähtien.

Vuonna 2017 poliisin tietoon tuli Tilastokeskuksen mukaan 1 168 epäiltyä lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä tai törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Määrä on hieman enemmän kuin kymmenen vuotta sitten, mutta toistaiseksi tilastojen piikki nähtiin vuonna 2011, jolloin poliisin tietoon tuli 1 682 lapsen epäiltyä seksuaalista hyväksikäyttötapausta.

1990-luvulla poliisin tietoon tuli 120–774 lasten seksuaalista hyväksikäyttötapausta vuosittain, mutta vuonna 2006 poliisille ilmoitettujen tapausten määrä nousi yli tuhannen ensimmäisen kerran. Sen jälkeen luku on pysynyt yli tuhannessa vuosittain.

Selvitettyjen tapausten määrä laskenut huippuvuodesta

Sama kehitys näkyy poliisin selvittämien lasten seksuaalisten hyväksikäyttötapausten kohdalla: selvitettyjen tapausten määrä on kasvanut 2000-luvun aikana samaa tahtia poliisin tietoon tulleiden rikosten kanssa.

Vuonna 2017 poliisi selvitti 740 tapausta, joissa epäiltiin lasten seksuaalista hyväksikäyttöä tai törkeää hyväksikäyttöä. Huippuvuonna 2012 luku oli 1420.

Poliisin tietoon tullut rikos katsotaan selvitetyksi, jos teko-olosuhteet, asianosaiset ja muut syytteestä päättämistä sekä oikeudenkäyntiä varten tarvittavat seikat on selvitetty. Poliisin selvittämät tapaukset eivät siis kerro annetuista tuomioista.

Ulkomaalaistaustaiset näkyvät tilastoissa

Tilastokeskuksen tiedoissa rikoksista syyllisiksi epäillyt on eroteltu epäiltyjen taustan ja kansalaisuuden mukaan juuri poliisin selvittämiä rikoksia koskevissa tilastoissa.

Tilastokeskuksen luvut kertovat, että valtaosa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäillyistä on suomalaistaustaisia, mutta suhteessa väestömäärään ulkomaalaistaustaisten rooli korostuu.

Vuonna 2017 14 prosenttia syyllisiksi epäillyistä oli ulkomaalaistaustaisia poliisin selvittämissä lasten hyväksikäyttötapauksissa. Ulkomaalaistaustaisten osuus Suomen väestöstä oli samana vuonna seitsemän prosenttia.

Tilastokeskuksen tilastoissa ulkomaalaistaustaisiksi lasketaan ne henkilöt, joiden molemmat vanhemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi on syntynyt ulkomailla.

Ulkomaalaistaustaisten epäiltyjen osuus kaikista epäillyistä on pysynyt melko tasaisena 2010-luvulla. Viime vuosina on tosin ollut kasvavissa määrin tapauksia, joissa tietoja taustasta ei ole ollut saatavilla. Viime vuonna heitä oli 34.

Yksittäisistä kansalaisuuksista irakilaiset ovat tilaston kärjessä suomalaisten jälkeen. Irakin kansalaisia epäiltiin syylliseksi viime vuonna 53 poliisin selvittämässä tapauksessa, jotka koskivat lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Vastaavasti 619 Suomen kansalaista oli epäiltynä samoista teoista.

Kolmantena listalla ovat Ruotsin kansalaiset, joista 14:ä epäiltiin lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuonna 2017.

Valtaosa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäillyistä, niin suomalais- kuin ulkomaalaistaustaisista, on miehiä.

Uhrit 10–14-vuotiaita tyttöjä

Poliisille tulleissa tapauksissa seksuaalisen hyväksikäytön tai sen yrityksen uhriksi oli vuonna 2017 joutunut 1069 lasta Tilastokeskuksen mukaan. Heitä oli eniten Uudellamaalla, missä 327 alle 18-vuotiasta oli joutunut seksuaalisen hyväksikäytön tai sen yrityksen uhriksi.

Toiseksi eniten uhreja oli ilmi tulleissa tapauksissa Pohjois-Pohjanmaalla, missä sijaitsee myös viime viikkoina otsikoissa ollut Oulu.

Tyypillisesti uhrit olivat 10–14-vuotiaita tyttöjä.

Tilastopiikki oli vuonna 2012, jolloin 1295 alaikäistä joutui epäillyn seksuaalirikoksen uhriksi. Sen jälkeen lukumäärä on vähentynyt hieman vuosittain.

Tilastoissa alle 18-vuotiaiden raiskausten määrä on lisääntynyt 2010-luvulla. Vuoden 2017 tilastojen mukaan oli 406 lasta ja nuorta on joutunut raiskauksen uhriksi, kun vuonna 2009 määrä oli 233.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja