Tämä kaikki Oulun epäillyistä hyväksikäyttötapauksista tiedetään nyt – poliisi vetoaa nuorten vanhempia puhumaan lastensa kanssa

1:58

Oulun poliisi kokosi yhteen tiedot kaikista yhdeksästä käynnissä olevasta tutkinnasta, jotka liittyvät 10–15-vuotiasiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Rikokset ovat tapahtuneet viime kesän ja syksyn aikana.

Rikoksista epäillään ulkomaalaistaustaisia nuoria miehiä, ja poliisilla on tällä hetkellä tutkintavankeudessa yhteensä kymmenen henkilöä. 

Poliisi kertoo, ettei se pääsääntöisesti tiedota tutkinnassa olevista seksuaalirikoksista suojellakseen tekojen uhreja. Nyt poliisi on kuitenkin päättänyt tiedottamisesta, koska samantyyppisiä rikoksia on tullut sen tietoon lyhyen ajan sisällä useita. Siksi poliisi näki tarpeelliseksi nuorten ja näiden vanhempien valistamisen ja varoittamisen tekojen ehkäisemiseksi.

Yhteensä yhdeksän uhria

Tutkituista tapauksista yhdessä on kyse laajemmasta kokonaisuudesta, jossa poliisilla on vangittuna kahdeksan miestä yhteen lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista. Rikosnimikkeet ovat tällä hetkellä törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja törkeä raiskaus.

Toisessa ja kolmannessa tapauksessa poliisi tutkii kahta Tuiran kaupunginosassa tapahtunutta seksuaalirikosta, joss animikkeet ovat törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Teot kohdistuvat kahteen lapseen ja niistä on vangittuna yksi henkilö.

Neljäs tapaus liittyy marraskuussa yksityisasunnossa tapahtuneeksi epäiltyyn törkeään raiskaukseen ja törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Tekojen uskotaan kohdistuneen yhteen lapseen, ja niistä on vangittuna yksi henkilö.

Viides tapaus koskee epäiltyä törkeää raiskausta ja törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä lokakuussa.

Nyt poliisi tutkii uusimpina rikosepäiltyinä neljää seksuaalirikosepäilyä, joissa rikosnimikkeet ovat raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja perusmuotoinen lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Teot kohdistuivat neljään lapseen, na niistä on otettu kiinni kolme miestä. Yksi tekojen uhreista on menehtynyt, mutta tämän kuolemaan ei liity rikosta. Poliisi ei kerro tietoja kuolemansyyntutkinnoista, koska sitä koskevat tiedot ovat salassapidettäviä.

Poliisi vetoaa vanhempiin

Suurimpaan osaan tekoja liittyy yhteydenotto sosiaalisen median kautta. Poliisi kehottaakin erityisesti nuoria tyttöjä ja näiden vanhempia tarkkaavaisuuteen sosiaalisesa mediassa.

– Tuntemattomien henkilöiden kaveri- ja seuraamispyyntöjä ei tule hyväksyä. Suuressa osassa edellä mainituista epäillyissä rikoksissa lapsiin on oltu ensin yhteydessä sosiaalisen median kautta, minkä jälkeen on ollut muutakin kanssakäymistä ja yhteydenpitoa, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Poliisi korostaa, että vanhempien on oltava tietoisia lastensa tekemisistä netissä ja vapaa-aikana muutenkin.

– Vanhemmat. Keskustelkaa, kiinnostukaa ja kysykää lapselta, keiden kanssa hän juttelee somessa ja missä ja kenen kanssa hän viettää vapaa-aikaansa.

Poliisi tovoo myös, että lapset ja nuoret kertoisivat aikuiselle epäilyttävistä yhteydenotoista ja henkilöistä.

– Poliisi rohkaisee tekemään rikosilmoituksen, jos epäilee itsensä tai läheisen joutuneen rikoksen uhriksi. Yksikään teko ei saa jäädä paljastumatta.

Poliisi kertoo, että Oulun katuturvallisuus ei ole olennaisesti muuttunut tapauksista huolimatta, juurikin tekojen sosiaaliseen mediaan liittymisen vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja