Mainos

Helvetin enkelit kiistävät jengisyytteen jyrkästi

20:23

Espoon käräjäoikeuden saliin ahtautui tänään noin 20 Helvetin enkelit -ryhmän jäsentä avustajineen. Kerholaisille vaaditaan rangaistusta järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumista. Aiemmin tätä rikoslain pykälää ei ole sovellettu.

Hells Angels MC Helsingin kerhotilat sijaitsevat Espoon Nöykkiössä. Poliisin esitutkinnan mukaan kerhon jäsenet maksavat asunto-osakeyhtiölle vuokraa tilapäisestä asumisesta.

Näiden suoritusten epäillään olevan vuokratuloiksi naamioituja kerhon jäsenmaksuja ja muita jäsenten taloudellisia velvoitteita.

– Tässä nyt haetaan ennakkotapausta, että täyttääkö jäsenmaksujen maksaminen kohdassa viisi tarkoitetun varojen antamisen rikollisen toiminnan rahoittamiseksi, syyttäjä Anna-Riikka Ruuth sanoo.

– Raha, jota peiteyhtiönä käytetylle asunto-osakeyhtiölle maksetaan, kanavoituu näihin maailmanlaajuisen organisaation kuluihin, Ruuth jatkaa.

Kerholaiset kiistävät

Kerholaiset kiistivät toinen toisensa perään syyttäjän näkemyksen siitä, että jäsenmaksu olisi kytketty rikolliseen tarkoitukseen. Heidän mukaansa kyse ei ole rikollisryhmän rahoittamisesta vaan maksuja moottoripyöräharrastuksen vaatimista menoista.

Osa syytetyistä kertoo asuvansa Nöykkiössä sijaitsevassa kiinteistössä.

– Nämä vuokrasopimukset ovat osittain virheellisiä, Kelan rahaa on puhtaasti käytetty näiden jäsenmaksujen kattamiseen, Ruuth sanoo.

Viranomaiset: Väijyn tehtävä on tärkeä

Syyttäjän mukaan Helvetin enkeleihin kuuluvat henkilöt vartioivat vuorollaan kokoontumistilaa. Syyttäjä Anna-Riikka Ruuthin mukaan niin sanottuna väijymiehenä toimiminen liittyy rikollisryhmän toimintaan. Väijyn tehtävä on ryhmän kannalta tärkeä, todetaan esitutkinnassa.

– Tässä haetaan ennakkotapausta myös siitä, onko kerhotilojen vartiointitehtävän hoitaminen osallistumista rikollisryhmän toimintaan ja edistääkö se sillä tavalla ryhmän toimintatavoitteita ja -edellytyksiä, sanoo syyttäjä Ruuth.

– Hän [päämieheni] on vuorollaan huolehtinut kiinteistöstä ja tiloista, mutta ne eivät edistä rikollista toimintaa. Tällainen menettely ei voi olla tuolla tavalla syyksiluettavaa, toteaa yhden syytetyn avustaja, asianajaja Jaakko Tuutti.

Kirjanpitäjä puolusti kerholaisia

Kimmo Horila on syytteessä törkeästä kirjanpitorikoksesta. Hänen epäillään vääristelleen asunto-osakeyhtiön kirjanpitoa yhdessä Hells Angelsin varainhoitajan, asunto-osakeyhtiön hallituksen varsinaisen jäsenen kanssa.

– Kiistän syytteen jyrkästi, Horila sanoo MTV3 Uutisten haastattelussa.

Horila sanoo, ettei hän ole Hells Angelsin jäsen. Hänen mielestä kerholaisille luetut syytteet järjestäytyneen rikollisryhmään osallistumisesta kuulostavat järjettömiltä.

– Omalta kannaltani sanon, että nämä on perusteettomia kaikkien kannalta nämä syytteet. He ovat moottoripyöräkerhon jäseniä, Horila sanoo.

Kaikki jengisyytteessä olevat miehet kiistivät toimivansa osana järjestynyttä rikollisryhmää.

– Syyte kiistetään, hän [päämies] myöntää kuuluvansa kerhoon, mutta katsoo, että kyseessä ei ole rikollisryhmä, vastattiin monen avustajan suulla.

Muutama kertoi eronneensa kerhosta. Syyttäjän mukaan eroamisella ei ole merkitystä syytteiden kannalta.

Poissa oikeudenkäynnistä olivat ryhmän 54-vuotias presidentti, joka on avustajan mukaan lomamatkalla sekä Hells Angels MC Helsinki alaosaston prospect eli kokelasjäsen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.