Helvetin enkeleiden esitutkinta: Kaikki rikollisryhmän kriteerit täyttyvät

Laissa määritellään viisi kriteeriä rikollisryhmälle. Poliisin esitutkinnan mukaan Helvetin enkeleiden Helsingin alaosasto täyttää nämä kaikki.

1. Koko. Vähintään kolme jäsentä.

Esitutkinta: Alaosastoon epäillään kuuluvan ainakin 18 jäsentä. Kerhotiloista löydetyssä jäsenlistassa on nimiä henkilötunnuksineen.

2. Kestoaika. Lain valmisteluprosessissa todettiin, että jo vuoden kestänyt toiminta osoittaa pysyvyyttä.

Esitutkinta: Helsingin alaosasto perustettiin vuonna 1996. Osa jäsenistä on ollut mukana siitä asti.

3. Järjestyneisyys. Ryhmällä on oltava jonkinlainen hierarkia.

Esitutkinta: Helvetin enkeleissä on hang around - ja prospect-jäseniä, jotka kysyvät lupaa asioihin täysjäseniltä. Tiloista on takavarikoitu sääntöasiakirjoja, mm. "perustuslaki".

4. Yhteistuumaisuus. Yleinen pyrkimys rikosten tekemiseen.

Esitutkinta: Helvetin enkeleiden yhteistoiminnasta kertovat lukuisat säännöt, sanktiot, kurinpito ja äänestäminen yhteisistä asioista. Vankilassa olevia jäseniä tuetaan ja kuulusteluissa vaietaan yhdessä tuumin.

5. Suunniteltujen rikosten vakavuus. Tarkoituksena tehdä vähintään yksi rikos, josta enimmäisrangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta.

Esitutkinta: Helvetin enkeleiden jäseniä on tuomittu väkivaltarikoksissa, joissa rangaistuksia on kovennettu ryhmään kuulumisen vuoksi. Liiveissä olevien merkkien katsotaan osoittavan valmiutta rikosten tekemiseen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat