Hän kirjoitti Paasilinnan viimeisen kirjan: Mietin, miten Arto olisi toiminut

Lasse Lehtinen kirjoitti loppuun Arto Paasilinnan ideoiman teoksen Nätti-Jussista. Lehtinen arvostaa Paasilinnan teokset maailmankirjallisuuden huipulle. Kirjoittaessaan hän mietti, miten Arto olisi asiat ratkaissut.

Kun Arto Paasilinna sai aivoinfarktin vuonna 2009, hän joutui lopettamaan kirjoittamisen. Pöytälaatikkoon jäi lojumaan kasa materiaalia legendaarisesta suomalaisesta Nätti-Jussista.

– Arto oli suunnitellut kirjaa Nätti-Jussista jo 15 vuoden ajan, mutta se oli aina jäänyt muiden töiden alle. Kun hän ei enää pystynyt kirjoittamaan, hänen poikansa Petteri Paasilinna tuli puhumaan ideasta minulle. Yhdessä päätimme, että se täytyy toteuttaa, Lasse Lehtinen kertoo.

Lehtinen ja Paasilinna olivat olleet saman kustantajan kirjailijoita kauan aikaa – Paasilinna 35 ja Lehtinen 30 vuotta. He tunsivat toisensa hyvin.

– Mielestäni Arton parhaat teokset ovat maailmankirjallisuuden valioita ja klassikoita. Niin isoon tuotantoon mahtuu tietysti myös epätasaisuutta, mutta kokonaisuudessaan ne kuuluvat ilman muuta paitsi kotimaisen, myös eurooppalaisen kirjallisuuden kärkeen.

Kirjoittaminen alkoi alusta

Lehtinen lähti kirjoittamaan kirjaa Paasilinnan idean pohjalta.

– Artolta sain hahmotelman sekä läjän materiaalia. Itse kirjoittamista oli aloitettu vasta niin keskeneräisesti, että se piti aloittaa alusta, Lehtinen sanoo.

– En tehnyt Arton kanssa yhteistyötä kirjoittamisvaiheessa, koska häntä ei saa rasittaa.

Tällä hetkellä kirja, Nätti-Jussi, on painossa. Se ilmestyy kauppoihin parin viikon päästä.

– Kyllä minä kirjoittaessani mietin, että miten Arto olisi tämän tehnyt tai ratkaissut. Onneksi olen lukenut kaikki hänen kirjansa: tunnen sen maailman ja hänen tapansa liikuttaa mielikuvitusta oikein hyvin, Lehtinen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja