Legendaarinen Nätti-Jussi eli Suomessa – Tunsi paavin ja Hitlerin!

1930-luvulta lähtien tarinat Nätti-Jussista ovat kiertäneet ympäri Suomea. Ne kuuluvat maamme kansantarustoon, mutta tiesitkö, että Nätti-Jussi oli oikeasti elävä ihminen? Hänestä kirjan kirjoittanut Lasse Lehtinen kertoo, minkälainen.

Juho Vihtori Nätti syntyi elokuun viimeisenä päivänä vuonna 1890 Karstulassa. Hän oli koko ikänsä tarinankertoja. Myöhemmin hänestä itsestään alettiin kertoa tarinoita Nätti-Jussina.

– Nätti-Jussi vietti ison osan elämästään metsä- ja tukkityömailla. Hän uitti tukkeja metsäsavotoilla ja -kämpillä. Legenda hänestä tuli nimenomaan tarinankerrontataitojensa ansiosta, Lasse Lehtinen sanoo.

– Koska metsäkämpillä ei alkuaikoina ollut edes radiota, miehet kerääntyivät kuuntelemaan Nätti-Jussia. Hänen elämänsä oli täynnä seikkailuja.

Naisten suosikki

Nätti-Jussin elämä oli tosiaan hyvin monivivahteinen.

– Joskus hän näki nälkää, joskus eli rahoissaan herran elämää.

Naiset pitivät raavaasta Nätti-Jussista.

– Hänellä oli paljon romansseja. Naimisissa hän ei ollut koskaan, tyttöystäviä oli paljon.

– Tappelutkin kuuluivat Nätti-Jussin elämään, sillä tukkityömailla juotiin paljon viinaa, Lehtinen sanoo.

Elinkeino teki Suomesta rikkaan

Nätti-Jussin tarinoissa on myös yhteiskunnallista ulottuvuutta.

– Se johtuu siitä, että hänen elämänsä kietoutuu ehkä perinteisesti kaikkein tärkeimmän suomalaisen elinkeinon ympärille: puunjalostusteollisuuteen. Hän työskenteli sen alkupäässä, metsässä – siellä, mistä Suomen vauraus on tullut, Lehtinen kertoo.

Mies ehti nähdä elinkeinon muutoksen.

– Työmenetelmät kehittyivät jo hänen aikanaan ratkaisevasti. Nätti-Jussi näki moottorisahat, vetopelit ja uudenlaiset traktorit. Hän eli ison murroksen läpi.

Metsästi intiaanien kanssa

Kiinnostavaa on, että Nätti-Jussi pystyi olemattomalla koulupohjalla kertomaan juttuja, joihin tarvittiin laaja yleissivistys.

– Jostain hän oli sen kokemuksen kautta hankkinut.

Mahdollisesti maailmalta, jossa Nätti-Jussi kierteli tukkityömiehen työn ohessa.

– Hän omisti taloja Amerikassa, kävi intiaanien kanssa kalassa ja metsällä, kolusi Etelä-Afrikan timanttikenttiä, lenteli ilmalaiva Zeppelinillä…

Paavi ja Hitler tuttuja

Adolf Hitleriin Nätti-Jussi tutustui jo nuorena miehenä Liverpoolissa. Tuolloisen paavinkin hän tunsi jo ennen kuin paavista tuli paavi.

– Kun paavi sitten vihittiin, hän pyysi Nätti-Jussin kylään Roomaan. Kaksikko meni oopperaan.

– Samassa salissa sattui samaan aikaan istumaan myös Benito Mussolini vieraanaan Hitler. Kun Hitler katsoi Mussolinin loossista paavin loossiin päin, hän kysyi Mussolinilta, kuka tuo pipopäinen mies Nätti-Jussin vieressä oikein on, Lehtinen kertoo.

Jälkeläisistä ei tietoa

Koska Nätti-Jussi oli legenda jo eläessään, hänen hautajaisiinsa vuonna 1964 saapui paljon sekä tukkijätkiä että metsäherroja.

– Naistenmiehen maineen saavuttaneella Nätti-Jussilla saattaa hyvinkin olla jälkikasvua Suomessa tai ulkomailla. Kukaan ei ole kuitenkaan koskaan ilmoittautunut tai tullut pyytämään ruokkorahoja, Lehtinen sanoo.

Arto Paasilinnan idean pohjalta kirjoitettu kirja Nätti-Jussista julkaistaan parin viikon päästä.

– Uskon, että se saavuttaa suuret lukijakunnat varsinkin iäkkäiden suomalaisten keskuudessa, Lehtinen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja