Kirja paljastaa: Aviokriisi oli tuhota Paavo Lipposen menestyksen

Tietokirjailija Risto Uimonen pureutuu Pääministerin puhuva pää -teoksessaan Suomen yhdeksän viime pääministerin mediasuhteisiin. Kirja sisältää yllättäviä paljastuksia politiikan kulissien takaa. Uimonen poimi Studio55.fille kaksi otosta kirjasta.

Harri Holkerin nousu politiikan kärkeen

Vuoden 1987 eduskuntavaaleja väritti yllättävä käänne. Pankinjohtaja Harri Holkerista tuli kokoomuksen puheenjohtaja Ilkka Suomisen sijaan hallituksen muodostaja ja lopulta Suomen pääministeri.

Taustalla vaikutti kuuluisa "kassakaappisopimus"; salainen, Nokian toimitusjohtaja Kari Kairamon aloitteesta ennen vaaleja tehty aiesopimus, jossa keskustan, kokoomuksen ja RKP:n puheenjohtajat sitoutuivat pyrkimään keskustan johtaman porvarihallituksen muodostamiseen, jos puolueet saavat eduskuntaan enemmistön.

Vallitsevan historian tulkinnan mukaan presidentti Mauno Koivistolla ei ollut tietoa kassakaappisopimuksesta ennen vaaleja. Tosiasiassa presidentti oli saanut vihiä suunnitelmasta hyvissä ajoin ja iski takaisin. Pääministerin puhuva pää -kirja sisältää tiedon, joka muuttaa käsityksen runsaasti uutisoidusta tapahtumasta.

− Kirjassa kerrotaan, että Koivisto varoitti Holkeria jo ennen maaliskuun eduskuntavaaleja siitä, että hänestä voi tulla hallituksen muodostaja. MTV:n entinen politiikan toimittaja Thomas Romantschuk välitti viestin Holkerille.

− Koivisto ei siis ollutkaan niin viaton kuin mitä hän on antanut ymmärtää. Hän kertoo muistelmissaan närkästyneensä, ettei hänelle ollut kerrottu kassakaappisopimuksen olemassaolosta, vaan hänet haluttiin panna tapahtuneiden tosiasioiden eteen, Uimonen kertoo.

Kirjan tieto tulee Uimosen mukaan Holkerilta itseltään.

− Holkeri halusi asian julkisuuteen. Onhan se aika järisyttävä tieto, että Koivisto kaavaili Holkerista pääministeriä jo ennen vaaleja.

Paavo Lipposen surkea tv-esiintyminen

Suomen 32:nnet eduskuntavaalit järjestettiin maaliskuussa 1995. Syyskuussa sosiaalidemokraattien silloinen puheenjohtaja Paavo Lipponen ja hallitseva pääministeri Esko Aho kohtasivat ensimmäistä kertaa tv-väittelyssä A-studiossa.

Televisioesiintyminen meni SDP:n puheenjohtajalta penkin alle.

− Aho pesi Lipposen 10−0. Alkoi hirveä huuto, että Lipponen pitää panna tv-koulutukseen. Lipponen on surkea tv-esiintyjä, hoettiin vaaleihin saakka. Kaikki ihmettelivät, että miten hän olikin niin huono, Uimonen kertoo.

Pääministerin puhuva pää -teoksessa selviää, että kokeneen poliitikon kankean tv-esiintymisen taustalla vaikuttivat varsin inhimilliset syyt.

− Lipposella oli aviokriisi pahimmillaan. Hän ei pystynyt keskittymään täydellä teholla tv-väittelyihin. Ennen ensimmäistä väittelyä Ahon kanssa Lipponen ei ollut nukkunut käytännössä yöllä ollenkaan.

Vaalitulosta yksityiselämän vaikeudet eivät loppupeleissä kuitenkaan vesittäneet. Lipponen johti SDP:n murskavoittoon ja nousi vuonna 1995 Ahon paikalle Suomen pääministeriksi.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja